Politoloogid: Cameroni võit viib migratsioonipoliitika karmistamiseni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister David Cameron ja tema abikaasa Samantha.
Suurbritannia peaminister David Cameron ja tema abikaasa Samantha. Foto: SCANPIX

Suurbritannias neljapäeval peetud parlamendivalimised võitnud konservatiivist peaminister David Cameron peab hoidma välja käidud lubadust rahvahääletuse korraldamisest EL-i liikmesuse asjus ning migratsioonipoliitikat ilmselt karmistatakse, ütlesid täna Leedu politoloogid.

«Vaieldamatult kerkivad esile Suurbritannia EL-i liikmesuse tingimuste muutmise läbirääkimised ja 2017. aastal toimuv Cameroni referendum selles küsimuses,» ütles Vilniuse ülikooli rahvusvaheliste suhete ja politoloogia instituudi professor Ramūnas Vilpišauskas.

«Kui nad (konservatiivid) ei vaja enam koalitsioonipartneritena liberaaldemokraate, siis taolised arengud on veelgi tõenäolisemad, sest liberaaldemokraadid ütlesid selgelt välja, et nemad pooldavad EL-i liikmesust,» lisas Vilpišauskas.

«Minu hinnangul algavad nüüd Suurbritannia ja EL-i partnerite läbirääkimised ja need ei kujune lihtsaks, sest suure tõenäosusega on üheks võtmeküsimuseks teistest EL-i liikmesriikidest pärit sisserändajate töö- ja elamistingimused,» lausus ta.

Britid toetasid konservatiivide poolt hääletades "majanduse taastumist edendavate käimasolevate majandusreformide jätkamist,» ütles Vytautas Magnuse ülikooli teadur Giedrius Česnakas.

Rumeeniast, Bulgaariast, Poolast või Leedust pärit migrantide vastu suunatud uued meetmed sõltuvad eelmainitud majanduslikest teguritest, rõhutas Česnakas.

«Briti majandus on nüüd kasvuteel. Migrantide-vastased kalduvused olid valimiskampaania ajal selgelt nähtavad, kuid kahtlen väga suurte nõudmiste esitamises. Kuid kui majandus hakkab seiskuma, siis kerkivad immigrantide-vastased kalduvused taaskord esile nagu alati ajal, mil majandus aeglustub,» lausus ta.

Česnakas tõi eraldi välja ka Šoti Rahvuspartei (SNP) tõusu.

Taolised arengud peegeldavad Ühendkuningriigi lagunemise tõusvat riski, lisas ta.

Mullu detsembris avaldatud andmeil elab välisriikides üle 619 000 leedulase, viiendik neist Suurbritannias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles