Raport: Vietnam püüab Lõuna-Hiina meres maad hõivata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2010. aastal tehtud sateliidifoto paigast, kus Vietnam praegu maa hõivamisega tegeleb.
2010. aastal tehtud sateliidifoto paigast, kus Vietnam praegu maa hõivamisega tegeleb. Foto: SCANPIX

Vietnam on vaidlusalustes Lõuna-Hiina mere vetes läbi viinud märkimisväärseid maahõivetöid kahes paigas, kuid nende tööde ulatus ei küündi ligilähedalegi Hiina tegevusele, ütlesid analüütikud hiljuti avaldatud satelliitfotodele tuginedes.

Aprillis tegi satelliidioperaator DigitalGlobe pilte Lõuna-Hiina merest, mis avaldati Washingtonis baseeruva mõttekoja Center for Strategic and International Studies (CSIS) raportis.

Piltidelt võib näha maahõivetöid Spratly saartel asuval Sandi korallrifil ja West London'i rahul.

«Ajavahemikus 2011. aasta augustist kuni 2015. aasta veebruarini tehti märkimisväärseid täiendusi Sandi korallriffil,» teatas CSIS. Rifi veepealne pindala suurenes 41 690 ruutmeetrilt 62 970-le.

Lisaks tundub, et Vietnam ehitas saarele kaitserajatisi, sealhulgas kaevikuid ja relvapeidikuid, ütles mõttekoda.

West Londoni rahul on juurde tekitatud umbes 65 000 ruutmeetrit maapinda, millele ehitati ka uued hooned, sealhulgas sadam. See töö algas umbes 2012. aastal, ammu enne Hiina maahõivetööde laiemat algust möödunud aastal, öeldi CSIS-i dokumendis.

Hiina peab endale kuuluvaks kogu Lõuna-Hiina merd. Maahõiveprojektid teevad eriti murelikuks riike nagu Brunei, Malaisia, Filipiinid, Vietnam ja Taiwan, kel on Hiinaga lahendamata territoriaalvaidlused.

Peking alustas möödunud aastal ulatuslikke maahõivetöid seitsmel Spratly saarestikku kuuluval saarel. «Hiina tegevus toimub selgelt täiesti teisel skaalal,» ütles Hong Kongi ülikooli ekspert Vietnami asjus Jonathan London.

«Tundub, et Vietnam üritab oma positsiooni tugevdada pakilisel vajadusel,» lausus London.

Lisaks regionaalsele võidurelvastumisele tormatakse ka merealasid endale nõudma, lisas ta.

Lõuna-Hiina meri on oluline lüli ülemaailmses kaubanduses ja seda läbib iga aasta umbes viie miljardi dollari väärtuses kaupa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles