Jade Helm 15: Texas tagajalgadel Obama operatsiooni pärast

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama.
USA president Barack Obama. Foto: SCANPIX

Sel suvel on USA president Barack Obamal plaanis sõjaline operatsioon, mille käigus eriüksused võtavad käsikäes Walmartiga üle Texase osariigi.

Invasiooni sihikul on ka Utah kui mormoonide kants, lisaks sellele tehakse tegemist «mässajate pesaga» Californias. Põhilöök tabab siiki Texast, mis 2012. aasta valimistel Mitt Romney poolt hääletas, kirjutab Financial Times – antud osariiki siirduvad alistama 1200 eriüksuslast.

Pikemat aega plaanitud sõjalised õppused Jade Helm 15 on Obama vastu meelestatud rühmitusi otsustavalt mobiliseerinud ning puhunud lõkkele kuuldused riigisisesest vandenõust.

Arutelud on omandanud ootamatult kõrge taseme: Texase uus kuberner vabariiklane Greg Abbott on andnud oma osariigi väeüksusele State Guard korralduse Jade Helmil silm peal hoida. «On oluline, et teksaslased teaksid, et nende turvalitust, põhiseaduslikke õigusi, eraomandiõigusi ja kodanikuvabadusi ei rikuta,» põhjendas kuberner.

Presidendiks kandideeriv Texase senaator Ted Cruz kinnitas, et mure on põhjendatud: «Juba kuus aastat oleme me näinud, et föderaalvalitsus ei austa kodanike vabadusi.»

Suhted föderaalvalitsuse ja osariikide vahel tõotavad kujuneda keskseks teemaks 2016. aasta presidendivalimistel.

Vandenõu sai alguse lekkinud presentatsioonist õppuste kohta, kus kaardil kujutati Texast ja Utah’d «vaenulike» aladena ning New Mexicot kui «vaenulikkusele kalduvat» kohta.

Kui Walmart teatas mitmete poodide sulgemisest – kaasa arvatud Texases – hakkasid USAs kõlama hoiatused, et firma lubab Pentagonil ehitada nüüdseks tühjade kinnistute alla tunneleid suvise invasiooni tarvis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles