Teadlased mures: kas europarlament keelab loomkatsed?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Esmaspäeval jõuab Euroopa Parlamendis arutusele üleskutse keelustada kogu Euroopa Liidus loomade peal tehtavad uuringud. 

Itaalia loomakaitsjate algatatud vastavasisulisele petitsioonile on kirjutanud alla 1,2 miljonit inimest. Arutelu on muutnud ärevaks teadlased, kes on töötanud aastaid loomkatseid käsitleva seadusandluse ja direktiivide kallal, mis jõustusid lõpuks aastal 2010.

Teadlased kardavad, et edu korral võib petitsioon paisata segi kogu senise töö. «Ilma direktiivita oleks loomade peal tehtavad uuringud keelatud ja sellel oleks kohutavad tagajärjed,» rääkis meditsiinilisi uuringuid toetava fondi Wellcome Trust esindaja Nancy Lee. «Me ei saaks enam katsetada uusi ravimeid Alzheimeri tõve, südameprobleemide, vähi ja teiste haiguste vastu.»

Talle sekundeerib Oxfordi ülikooli teadlane Dame Kay Davies. «Direktiivi tühistamine oleks tõsine tagasilöök nii loomade heaolule kui ka Euroopa juhtrollile tervise edendamises».  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles