Poola valib presidenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronisław Komorowski.
Bronisław Komorowski. Foto: AP/Scanpix

Pühapäeval on Poola presidendivalimised, ametisolev riigipea Bronisław Komorowski loodab jätkata veel viis aastat.

Arvamusküsitluste järgi on paremtsentristlikku Tsiviilplatvormi nimekirja kuuluv Komorowski hetkel juhtimas, ehkki tema toetus on viimaste päevade jooksul langenud alla võiduks vajaliku 51%.

Peamise konkurendi, konservatiivse Seaduse ja Õigluse partei kandidaat Andrzej Duda reiting jääb juba alla 30%. Kahe põhikonkurendi järel teeb parima tulemuse ilmselt end alternatiivse kandidaadina esitlev endine rokkmuusik  Pawel Kukiz. Kui ükski kandidaat ei saa üle poolte häältest, toimub kahe nädala pärast teine voor.

Komorowski on olnud võimul alates aastast 2010, mil Smolenski lennukatastroofis Venemaal hukkus tema eelkäija, Seaduse ja Õigluse parteisse kuulunud Lech Kaczynski. Suhted Venemaaga ja julgeolek on olnud Komorowski kampaania üheks läbivaks teemaks. «Poolakad vajavad normaalsust, rahu, turvalisust ja korda,» lausus president reedel peetud kõnes.

Poola presidendil on piiratud volitused, kuid ta on riigi relvajõudude juht ja võib panna veto vastuvõetavatele seadustele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles