Merkel alustas Moskvas kõnelusi Putiniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel saabus pühapäeval Moskvasse mälestama Teises maailmasõjas langenud Nõukogude sõdureid ning kohtuma president Vladimir Putiniga.

Merkel asetas Moskvas pärja Tundmatu sõduri hauale. «Meie jaoks on äärmiselt oluline teha koostööd, sealhulgas keerulistes olukordades nagu praegu, ja üritada leida diplomaatilisi lahendusi,» sõnas kantsler Kremlis kõneluste algul pärast pärja asetamise tseremooniat.

Venemaa püüab takistada probleemidel mõjutamast Vene-Saksa suhteid, ütles Putin kohtumisel. «Meie suhetes on probleeme. Mida varem kaob nende probleemide negatiivne mõju, seda parem. Me püüdleme selle poole,» lausus ta.

Vene riigipea sõnul on Moskva «teinud palju tagamaks, et Vene-Saksa suhted areneksid võimalikult edukalt».

Putin tänas Merkelit Moskva külastamise eest Teises maailmasõjas saavutatud võidu 70. aastapäeva puhul. «Tahaksin teid esmalt tänada otsuse eest siia tulla ja avaldada austust Teises maailmasõjas, Suures Isamaasõjas võitluses natsismi vastu hukkunutele.»

Vene president avaldas lootust, et kohtumisel õnnestub käsitleda laia teemaderingi. «Loodan, et me arutame tänasel kohtumisel kahepoolseid suhteid, Vene ja Euroopa Liidu suhteid. Loomulikult arutame ka kõige teravamaid probleeme, sealhulgas olukorda Ukrainas.»

Poliitikaanalüütiku Lilia Ševtsova sõnul on Putini ja Merkeli pühapäevane kohtumine vägagi sümboolne. «Neil on vaevalt teineteise nägemise üle hea meel,» kirjutas ta suhtlusvõrgustikus Facebook.

«Ta üritab säilitada kohta laua ääres mineviku varjude ja teiste inimese hiilguse poole pöördudes,» lausus Ševtsova Putinile viidates. «Ent Merkel ei ole aktsepteerinud Putini mängureegleid ning saabus austust avaldama võidu kindlustanud rahvale.»

Saksa kantsler otsustas Venemaa rolli tõttu Ukraina konfliktis eemale jääda päev parem Moskvas peetud sõjaväeparaadist.

«Mõistagi tulevad arutusele Saksa-Vene suhted, Venemaa suhted Euroopa Liiduga ning praegune olukord Minski lepete täitmisel,» lausus Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov pühapäeval.

Merkel külastas Venemaad viimati veebruaris koos Prantsuse presidendi François Hollande'iga, et pidada Putiniga läbirääkimisi Ukraina kriisi lahendamiseks. Viimastel kuudel on Saksa kantsler tegutsenud kõneluste vahendajana isolatsiooni jäänud Kremli ja Lääne vahel.

Putin kommenteeris Saksa kantsleri ja teiste lääneliidrite võidupüha paraadilt kõrvalejäämist laupäeva õhtul televisioonile sõnadega: «Kõik, keda me näha tahtsime, olid kohal.»

Paraadikõnes tänas ta siiski Teise maailmasõja liitlasi USA-d, Suurbritanniat ja Prantsusmaad panuse eest natsi-Saksamaa alistamisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles