Putin: Kiiev alustagu otsedialoogi Donetski ja Luganskiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn Donetski rahvavabariigi mässulised.
Nn Donetski rahvavabariigi mässulised. Foto: SCANPIX

Pikaajalist lahendust Ida-Ukraina olukorrale on võimalik saavutada vaid Kiievi ja Donetski ning Luganski otsedialoogi teel, ütles Vene president Vladimir Putin.

«On põhjust uskuda, et Minski protsess liigub, raskustega küll, edasi. Olukord Ida-Ukrainas on muutunud alates 12. veebruarist kõigile meile teadaolevatele probleemidele vaatamata rahulikumaks,» lausus Putin Moskvas ühisel pressikonverentsil Saksa kantsleri Angela Merkeliga pärast kahepoolseid kõnelusi.

«Ma olen veendunud, et pikaajalist lahendust on võimalik saavutada vaid Kiievi, Donetski ja Luganski otsedialoogi teel. Usun, et see üks lahenduse võtmetähtsusega tingimusi,» sõnas Vene riigipea.

Tema väitel sõltub olukorra lahendamine Donbassis suuresti Kiievist. Putin lubas avaldada isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariikide juhtidele survet vajalikus tempos edasiliikumise tagamiseks.

«Konkreetsete lahendusteedega töötava nelja töörühma tegevus algas viimaks 6. mail Minskis. Me teeme kõik endast oleneva nende töö efektiivsuse tagamiseks, ehkki nende edu sõltub mõistagi peamiselt võimulolijatest,» lausus Vene riigipea.

Putin lisas, et peab silmas peamiselt Kiievis tegutsevaid Ukraina võime. «Me kasutame kogu mõjuvõimu Donetski ja Luganski administratsioonide üle, tagamaks, et protsess liigub vajalikus tempos ja vajaliku kvaliteediga.»

Putin: majandusblokaad Donbassile tuleks lõpetada

Putin nõudis ka Kiievilt Donbassile kehtestatud majandusblokaadi lõpetamist. «Me leiame, et majandusblokaad Donbassile tuleks lõpetada, rahandus- ja pangandussuhted taastada ning läbi viia põhiseadusreform riigi kaguosa osalusel,» ütles Putin.

«Kõik see on kirjas 12. veebruari Minski lepetes. Rõhutan: kõik see tuleb ellu viia,» lausus Vene riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles