Austrias meenutasid tuhanded Mauthauseni koonduslaagri vabastamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mauthausenis meenutati kohaliku koonduslaagri vabastamist
Mauthausenis meenutati kohaliku koonduslaagri vabastamist Foto: SCANPIX

Austrias meenutasid pühapäeval Mauthauseni koonduslaagri vabastamise 70. aastapäeva üle 22 000 inimese, sealhulgas 50 ellujäänut, ütlesid korraldajad.

«Ajal, mil sallimatus ja diskrimineerimine on päevakajalised teemad nii Austrias kui ka välismaal, on veelgi olulisem jääda teadlikuks sellest, milleni selline käitumine 70 aasta eest viis,» ütles Austria Mauthauseni Komitee esimees Willi Mernyi.

Linzi lähedal asunud laagri kunagises asukohas peetud tseremoonial osalesid inimesed üle kogu Euroopa, teiste seas Austria president Heinz Fischer ja kantsler Werner Faymann, Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka ning Kreeka ja Belgia parlamendi spiikrid.

Mauthausen oli natsijuht Adolf Hitleri ainus III kategooria koonduslaager, mis loodi «Kolmanda riigi parandamatutele poliitvaenlastele». Mauthausenist juhiti 49 alamlaagri tegevust.

Sõja ajal käis laagrist läbi enam kui 200 000 vangi Euroopast ja Nõukogude Liidust. 

Pooled neist kas peksti, gaasitati, näljutati surnuks või hukkusid sunnitööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles