Stoltenberg kutsus vaoshoitusele ja rahule Makedoonias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg kutsus pühapäeval Makedoonia ohvriterohkete kokkupõrgete kõiki osapooli vaoshoitusele.

«Kutsun kõiki riigi ja kogu regiooni huvides ilmutama vaoshoitust ja vältima edasist eskaleerumist,» ütles Stoltenberg avalduses.

«On oluline, et kõik poliitilised ja kogukonnajuhid teeksid koostööd rahu taastamiseks ja korraldaksid läbipaistva juurdluse selleks, et selgitada välja, mis tegelikult juhtus,» lausus NATO juht.

Makedoonia põhjaosas Kumanovo linnas sai kaks päeva kestnud tulevahetuses politsei ja relvastatud jõugu vahel surma kaheksa korrakaitsjat ja 14 ründajat.

Politsei teatel on vägivalla eest vastutavad üle 30 «terroristi», enamik neist makedoonlased ning viis arvatavat etnilist albaanlast, kes kõik on praeguseks kõrvaldatud.

Tõenäoliselt on vägivallal rahvuslikud motiivid.

Meedias osutati süüdistavalt albaanlaste enamusega Kosovole. Albaanlased korraldasid viimati Makedoonias rahvarahutusi 2001. aastal, mil lääneriikide rahuvalvajad peatasid konflikti. Pärast seda suurendati albaanlaste õigusi Makedoonias.

Albaanlased moodustavad Makedoonia kahe miljoni suurusest elanikkonnast umbes veerandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles