Merkelit survestatakse Kreekast loobuma euro kasuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Alexis Tsipras
Angela Merkel ja Alexis Tsipras Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsler Angela Merkel on sattunud oma kristlike demokraatide seas surve alla, et ta loobuks Kreeka toetamisest euro kasuks, kirjutab Reuters.

Agentuuri andmeil on ka osa Saksa rahandusministeeriumi esindajad asunud seisukohale, et euroalale oleks kasulikum, kui Kreeka lahkuks.

Merkel on seni kindlalt toetanud Kreeka püsimist euroalas, osaliselt geopoliitilistel põhjustel.

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble on korduvalt Kreekat kritiseerinud, kui riigi peaministriks sai Alexis Tsipras ja rahandusministriks Gianis Varoufakis.

Kreeka valitsuse esindaja rahvusvaheliste kreeditoridega kõnelustel Euklides Tsakalotos aga väidab, et Kreeka on kokkuleppele väga lähedale jõudnud. Ta ütles ajalehele Avgi, et pooltel on veel lahkarvamusi pensionide ja tööturu suhtes.

Eurogrupp aga seda optimismi ei jaga. «Oleme liikunud edasi, kuid kokkuleppele lähedal me ei ole,» kinnitas eurogrupi eesistuja Jeroen Dijsselbloem Itaalia lehele Corriere della Sera.

Kreeka peab homme tasuma Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) 750 miljonit dollarit. Eurorühm arutab täna õhtul Kreeka ja kreeditoride kõneluste seisu. Avalikkusse imbunud andmete põhjal on osapooled hakanud lootust kaotama. Pingeid lisab see, et järjest vähem usutavaks on muutunud Kreeka võime oma võlgadega toime tulla.

Kui 2012. aastal Kreeka teine abipakett kokku lepiti, seati eesmärgiks, et Kreeka riigivõlg peab aastaks 2022 langema 110 protsendini sisemajanduse kogutoodangust (SKT). Euroopa Komisjoni andmetel ei näita Kreeka võla vähenemist kuskilt, vaid tänavu kasvab see 180 protsendini SKTst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles