Läti kaitseminister esitati presidendikandidaadiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti kaitseminister Raimonds Vējonis.
Läti kaitseminister Raimonds Vējonis. Foto: Wikipedia

Läti Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) otsustas täna esitada presidendikandidaadiks praeguse kaitseministri Raimonds Vējonise.

Roheliste ja Talurahva Liidu juhatus pidi tegema valiku Vējonise ja Liepāja linnapea Uldis Sesksi vahel. Juhatus langetas otsuse ilma hääletuseta.

Peaministripartei Ühtsus juht Solvita Āboltiņa avaldas esmaspäeva hommikul teleusutluses arvamust, et Vējonise kandidatuur võib saada valitsuskoalitsiooni toetuse. ZZS-i parlamendifraktsiooni juht Augusts Brigmanis ütles pärast juhatuse istungit, et teiste fraktsioonide toetuse osas ei ole olukord veel täiesti selge.

«Peame ära ootama Ühtsuse otsuse, kuna nad ei ole määratlenud oma positsiooni oma kandidaadi suhtes kuigi selgelt. Mainitud on europarlamendi saadikut Artis Pabriksit, kuid samas on avaldatud toetust ka Vējonise kandidatuurile. Rahvuslaste puhul on asi keerulisem, nemad on avaldanud selget toetust (Euroopa Kohtu kohtuniku) Egils Levitsi kandidatuurile,» ütles Brigmanis. «Samas oleme saanud neiltki üsna positiivseid signaale.»

Läti võimuliitu kuuluvad Ühtsus, Rahvuslaste Ühendus ja Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS). Koalitsioonil on 100-liikmelises seimis 61 kohta.

Alates 2011. aasta suvest on Läti  president Andris Bērziņš, kes on teatanud, et ei pürgi uuesti riigipeaks.

Läti president valitakse parlamendis, kus ta peab saama vähemalt 51 häält 100-st.

Seim hakkab presidenti valima juuni algul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles