Stoltenberg: Vene väed ja separatistid on valmis uuteks rünnakuteks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niinimetatu Donetski rahvavabariigi juht Aleksandr Zahhartšenko (vasakul) 9. mai paraadil.
Niinimetatu Donetski rahvavabariigi juht Aleksandr Zahhartšenko (vasakul) 9. mai paraadil. Foto: SCANPIX

Venemaal ja Ida-Ukraina venemeelsetel separatistidel on võimekus korraldada vägede tugevdamise järel Donbassis uusi rünnakuid väga lühikese eelhoiatusajaga, ütles täna NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg.                                                                                     Foto: Scanpix
NATO peasekretär Jens Stoltenberg.                                                                                     Foto: Scanpix Foto: Goncalo Silva/Goncalo Silva/Sipa USA

Venemaal ja Ida-Ukraina venemeelsetel separatistidel on võimekus korraldada vägede tugevdamise järel Donbassis uusi rünnakuid väga lühikese eelhoiatusajaga, ütles täna NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

«Venemaal ja separatistidel on nüüd Ida-Ukrainas võimekused, mis võimaldavad neil alustada uusi rünnakuid väga lühikese eelhoiatusajaga,» see tähendaks veebruarikuise relvarahu rikkumist, sõnas Stoltenberg.

«Venemaa on suurendanud sõjalist kohalolekut Ukraina piiril ning Ida-Ukrainas püsiva raskerelvastuse, tankide ja õhutõrjesüsteemide juurdevooluga,» ütles Stoltenberg Brüsselis NATO peakorteris ajakirjanikele.

NATO peasekretäri sõnul ei oska keegi Venemaa kavatsuste kohta midagi öelda, ent allianss kutsub Venemaad peatama toetust separatistidele, austama riigipiiri ning kasutama kogu oma mõjuvõimu separatistide juures Minski leppest kinnipidamise tagamiseks.

USA kaitseminister Ashton Carter hoiatas eelmisel nädalal, et separatistid teevad selgelt ettevalmistusi sõjategevuse jätkamiseks. Seda seisukohta jagavad Ühendriikide sõjaväelased, kes on väljendanud muret Venemaa hoogustunud tegevuse üle.

Ukraina konfliktipooled sõlmisid 12. veebruaril nn Normandia formaadi liidrite vahendusel relvarahulepped, mis said tuntuks Minsk II-na. Separatistid ja Vene väed vallutasid sellest hoolimata pärast relvarahu jõustumist Debaltseve linna ja mitu ümbritsevat asulat.

Seejärel sõjategevus rauges, ent on viimasel ajal uuesti hoogustunud.

Stoltenbergi sõnul on Minski lepped ainus tee edasi ning rahumeelse lahenduse leidmiseks Ida-Ukraina konfliktile peavad kõik osapooled austama selle sätteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles