Merkel eitas avalikkuse eksitamist luuramislepingu suhtes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel täna pressikonverentsil.
Angela Merkel täna pressikonverentsil. Foto: Michael Sohn/AP

Saksa valitsus lükkas täna tagasi väited, nagu oleksid võimud avalikkust sihilikult eksitanud USA valmiduse suhtes sõlmida kahe riigi vahel niinimetatud mitteluuramislepe.

Kantsler Angela Merkeli tollane personaliülem Ronald Pofalla ütles mõni nädal enne Saksamaa 2013. aasta valimisi, et Berliin ja Washington alustavad kõnelusi leppe üle, millega võetakse kohustus teineteise järele mitte nuhkida. Pofalla tegi avalduse pärast luureinfo lekitaja Edward Snowdeni paljastusi USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) jälgimistegevuse kohta.

Ajaleht Süddeutsche Zeitung ja kaks raadiojaama teatasid laupäeval kahe valitsuse e-kirjavahetusele tuginedes, et tollal polnud kindlaid märke selle kohta, et Valge Maja säärast kokkulepet kaaluks.

Pofalla valetas valimistaktika eesmärkidel, väitis sotsiaaldemokraatide asejuht Torsten Schäfer-Gümbel usutluses ajalehele Tagesspiegel.

Viimastel nädalatel on kerkinud üles küsimused Saksa välisluureagentuuri BND ja NSA vahelise koostöö kohta. Merkel kinnitas esmaspäeval valmidust anda tunnistusi NSA tegevust uuriva parlamendikomisjoni ees.

«Võin vaid öelda, et kõik lähtusid oma südametunnistusest ja tollasest infost - see kehtib nii praeguse kui ka eelmise personaliülema kohta,» ütles Merkel ajakirjanikele.

Viimasel ajal on Saksa valitsus seisnud silmitsi kahtlustustega, et BND võis aidata USA-l juba 2008. aastal Euroopa firmade järele nuhkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles