Nepali uus maavärin tekitas hukkunuid ja probleeme juurde

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA mereväe helikopter UH-1Y Huey Nepalis
USA mereväe helikopter UH-1Y Huey Nepalis Foto: SCANPIX

Nepali maavärinapiirkonnas on jätkunud päästetööd, kuid eilne uus maavärin magnituudiga 7,3 tekitas probleeme ja hukkunuid juurde.

Nepali siseministeeriumi andmetel hukkus 12. mai maavärinas vähemalt 65 inimest ning ligi 1000 sai kannatada, edastab AFP.

Eilne maavärin ei mõjutanud mägironijaid, kes nüüdseks on Nepalis lahkunud.

Uus maavärin raskendab päästetöid, kuna tõi kaasa maalihkeid, mis sulgesid mitmed seni kasutusel olnud teed. Samuti varises kokku hooneid nii pealinnas Kathmandus kui lähialadel. Nüüdses maavärinas sai kannatada ka Nepali parlamendihoone.

Nepali kirdeosas kadus eile USA päästehelikopter, mis transportis maavärinapiirkonna aladele abisaadetisi. USA kaitseministeeriumi teatel oli UH-1Y Huey helikopteris kuus USA merejalaväelast ja kaks Nepali sõdurit ning senistel andmetel ei viita midagi, et oleks toimunud õnnetus ja pardal olnud oleksid hukkunud.

USA kaitseministeeriumi eisndaja Steve Warren sõnas, et helikopteri meeskond teatas kütuseprobleemist, kuid siis kontakt nendega katkes. Kopterit otsiti poolteist tundi helikopterite abil enne kui päike loojus, kuid pimeduse saabudes otsingud katkestati. Nepali sõdurid jätkasid maastikuotsinguid ka öösel.

Kuna tegemist on mägise alaga, siis on seal mimeid sidepidamise probleeme ning helikopterimeeskonna saadetud hädasignaali ei pruugitud kuulda.

Nepalis algab paari nädala pärast sademete periood, mis aeglustab ja raskendab päästetöid.

USA geoloogiateenistuse andmetel toimub Nepali aladel seni nõrgemaid maavärinaid, mille magnituud on umbes viis.

Seismoloogide teatel on olemas väike oht, et Nepali tabab millalgi lähiajal veel maavärin, mille magnituud on 7,0 – 7,8.

Asjatundjate sõnul on Nepali tabanud järjestikused maavärinad tingitud seismoloogilisest ahelreaktsioonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles