Tšižov: olematu piirileping Eestiga Venemaa ja ELi viisavabadust ei takista

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

See, et Venemaal pole piirilepingut Eestiga, ei takista tal saamast viisavabadust Euroopa Liiduga, usub Venemaa alaline esindaja Euroopa Liidu juures Vladimir Tšižov.

«Ma lähtun sellest, et see pole takistus. Näiteks teie naabrid Läti ja Leedu ühinesid Schengeni viisaruumiga, ehkki neil ei ole omavahelist piirilepingut. See kokkulepe, mille hiljuti sõlmisid Sloveenia ja Horvaatia, misjärel Sloveenia liitus Schengeniga, ei ole samuti lõplik. Nii et pretsedendid on olemas,» ütles Tšižov usutluses BNSile.

«Minu arvamust mööda ei ole Vene-Eesti piirilepingu puudumine takistuseks Vene-ELi viisavabaduse kehtestamisele. Kuid nähtavasti tuleb see küsimus esitada ka Euroopa Komisjoni esindajatele,» lisas diplomaat.

«Mis puutub aga viisarežiimi tühistamisse, siis see küsimus nõuab ammu lahendamist. Jutt ei käi mingist ühepoolsest järeleandmisest Venemaale. Sellest on võrdsel määral huvitatud nii Venemaa kui ka Euroopa Liidu riigid. Olen kindel, et see tuleks kasuks ka Eesti majandusele, nii turismivoo kui ka ärisidemete seisukohast,» toonitas Tšižov.

«Meil on dialoog ELiga sel teemal käinud juba üsna pikka aega. Ma leian, et kõik tehnilised ja organisatoorsed küsimused on praeguseks ajaks neljas töörühmas läbi arutatud ning nüüd seisab asi ELi riikide poliitilise tahte taga,» rääkis Tšižov.

«Venemaa on selleks juba praegu valmis nii poliitiliselt, tehniliselt kui ka organisatoorselt. EL on minu hinnangul tehniliselt ja organisatoorselt valmis, kuid poliitiliselt ta selleks valmis pole, kuna kõik liikmesriigid ei jaga veel suure osa liikmesriikide toetust Venemaaga viisarežiimi peatsele tühistamisele,» ütles Tšižov BNSile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles