Euroopa Komisjon tahab liikmesriikide vahel jaotada 20 000 põgenikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idaeuroopa põgenikud.
Idaeuroopa põgenikud. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon esitles täna Euroopa rände tegevuskava Vahemere kriisisituatsiooni kiireks lahendamiseks, konkreetse  pagulaste jaotuskava esitab komisjon mai lõpus.

Kiireloomuliste meetmetena kavatseb komisjon esmalt kolmekordistada tänavu ja tuleval aastal Frontexi ühisoperatsioonide Triton ja Poseidon suutlikkust ja ressursse, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis. Kolmapäeval vastu võetus paranduseelarvest eraldatakse selleks kokku 89 miljonit eurot, sealhulgas 57 miljonit varjupaiga-, rände- ja integratsioonifondile ning 5 miljonit eurot sisejulgeolekufondile piiriäärsete liikmesriikide toetamiseks.

Mai lõpus esitleb komisjon operatsiooni Triton uut tegevuskava.

Teiseks teeb Euroopa Komisjon ettepaneku rakendada esimest korda mehhanismi, millega toetada liikmesriike, keda on tabanud rändajate ootamatu sissevool. Mai lõpus teeb komisjon ettepaneku ajutise mehhanismi kohta, mille abil jaotada Euroopa Liidus (EL) selgelt rahvusvahelist kaitset vajavaid inimesi. Ettepaneku alalise EL-i süsteemi kohta, mille alusel massilisest sisserändest tingitud hädaolukorras inimesi ümber asustada, esitab komisjon käesoleva aasta lõpus.

Kolmandaks kavatsetakse mai lõpus teha ettepanek EL-i ümberasustamiskava kohta, mille raames tagatakse kõikide liikmesriikide peale kokku 20 000 kohta Euroopas selgelt rahvusvahelist kaitset vajavatele põgenikele. Sel eesmärgil nähakse käesolevaks ja tulevaks aastaks ette täiendavalt 50 miljonit eurot.

Neljandaks plaanitakse alustada Vahemerel ühist julgeoleku- ja kaitsepoliitika operatsiooni inimkaubitsejate võrgustike lõhkumiseks ja inimeste ebaseadusliku üle piiri toimetamise vastu võitlemiseks, toetudes sealjuures rahvusvahelisele õigusele.

Edasiste meetmetena on kavas vähendada ajutise rände ajendeid, parandada piirihaldust, edendada süstemaatilist isikute tuvastamist ja sõrmejälgede võtmist ning kokkuvõttes tagada, et kahaneva rahvaarvuga Euroopa jääks rändajatele atraktiivseks sihtkohaks.

«Selle tegevuskavaga on Euroopa Liit tõestanud, et on valmis aitama inimesi, kes põgenevad sõja, tagakiusamise ja vaesuse eest. Ränne on kõigi liikmesriikide ühine probleem ja kõik peavad selle lahendamises osalema. Aga me kõik teame, et pikaajalise lahenduse leidmiseks tuleb tegelda probleemide algpõhjustega, alates sõdade põhjustatud vaesusest ja ebakindlusest ning lõpetades Liibüa ja Süüria kriisiga. Euroopa Liit on võtnud kohustuse rahvusvahelise üldsusega selles valdkonnas koostööd teha,» sõnas EL-i välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja ja komisjoni asepresident Federica Mogherini.

Tegevuskavas on esitatud Euroopa tasandi sise- ja välispoliitilised meetmed, millega võimalikult hästi ära kasutada EL-i käsutuses olevaid vahendeid ja EL-i ametite pädevust. Kavasse on kaasatud liikmesriigid, EL-i institutsioonid, rahvusvahelised organisatsioonid, kodanikuühiskond, kohalikud omavalitsused ja kolmandad riigid. Samuti on kavas välja toodud edasised sammud tulevikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles