Euroopa võib saata Liibüa inimkaubitsejate vastu ka maavägesid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Euroopa Liidu plaan Liibüas põhineva inimkaubitsejate võrgustiku hävitamiseks hõlmas seni vaid rünnakuid õhust ja merelt, kuid sisaldab endas võimalust, et kohale saadetakse ka maaväed.

«Operatsioon nõuaks laiaulatuslikku panust nii õhu-, mere- kui maavägedelt; sealhulgas erivägede üksustelt,» seisab kirjas strateegilises dokumendis, mis lekkis briti ajalehele The Guardian. Samuti mainib programm smugeldajate aluste hävitamist «kalda pealt».

Brüsseli ametnikud ja diplomaadid on varem korduvalt rõhutanud, et nende tegevuskava välistab igasuguste maavägede kasutamise. Analüütikute hinnangul vihjab lekkinud kirjutis siiski sellele, et Euroopal on olemas ka tagavaraplaan.

Inimõiguslased on toonud samas välja, et mitte ühtegi sõjalist meedet ei saada edu, kuni sellega ei kaasne ka üheaegne kava Liibüa rannikule lõksu jäänud migrantidega tegelemiseks, kellest suur osa kannatab piinamise ja ekspluateerimise all. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles