Eesti võib saada 326 põgenikku

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Vao põgenikekeskuse elanik.
Väike Vao põgenikekeskuse elanik. Foto: JAANUS LENSMENT/

Euroopa Komisjon avaldas täna plaani migratsioonikriisi leevendamiseks, mis pakkus muuhulgas välja, et Euroopa Liidu liikmesriikide vahel peaks ära jagama 20 000 põgenikku. Esialgsetel andmetel võib see Eestile tähendada 326 põgeniku vastuvõtmist.

Eesti ümberasustamiskvoot on suurem, kui näiteks Soomel, mis peaks ettepaneku kohaselt vastu võtma 1,46 protsenti ehk 293 pagulast. Väiksem on ka Läti ja Leedu põgenike hulk -  Lätil 1,1 protsenti ehk 220 pagulast ning Leedul 1,03 protsenti ehk 207 pagulast.

Kvootide arvutamise aluseks on neli parameetrit, mis Euroopa Komisjoni hinnangul väljendavad riikide võimet vastu võtta ja lõimida pagulasi.

Komisjon võttis kvootide puhul 40 protsendi ulatuses arvesse riigi rahvaarvu ja sisemajanduse kogutoodangut ning 10 protsendi ulatuses aastatel 2010-2014 vastu võetud pagulaste arvu ühe miljoni elaniku kohta ja tööpuuduse määra. Eesti näiteks on vastu võtnud väga vähe pagulasi, Soome aga oluliselt rohkem.

Kõige rohkem võtaksid pagulasi Euroopa Komisjoni kava kohaselt suured riigid Saksamaa (15, 43 protsenti) , Prantsusmaa (11,87) ning Suurbritannia (11,54). Seega peaks Euroopa Komisjoni kava kohaselt Saksamaa vastu võtma 3086, Prantsusmaa 2375 ning Ühendkuningriik 2309 pagulast.

Samas on Euroopa Komisjon avaldanud ka ümberpaigutamiskava kvootide tabeli, mis puudutav juba Euroopa Liidu riikides elavaid pagulasi. Selle kohaselt oleks Eesti kvoot 1,76 protsenti ümberpaigutatavatest pagulastest. Selles tabelis ei ole öeldud, kui suurest hulgast inimestest räägitakse.

Ümberpaigutamiskvoodi protsendid jaotus, kust on oma keeldumisõigust kasutada võivad Iirimaa, Suurbritannia ja Taani juba välja arvatud:

20 000 ELi tuleva põgeniku jaotamisest rääkides ei ole esialgu öeldud, et tegu oleks vaid üle Vahemere tulnud põgenikega - põgenikekriis on paisumas ka sõjast räsitud Ukrainas.

Kui siduvalt ja mil moel plaan teostub, ei ole veel selge. Mitmed Euroopa Liidu liikmesriigid on teatanud, et ei soovi põgenikke kvoodi alusel vastu võtta.

 

 Põgenike arv parandatud 16:16

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles