Analüütikud: Kim Jong-un tunneb end ebakindlalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Koread uurivad eksperdid usuvad, et totalitaarset riiki tabanud repressioonide laine on märk sellest, et riiki juhtiv Kim Jong-un (32) soovib konsolideerida oma võimubaasi ja hirmutada juba eos ära need, kes võiksid kaaluda vastuhakkamist.

Lõuna-Korea luureteenistuste hinnangul on aastatel 2012-2014 lasknud Kim hukata kokku 68 vanemametnikku, neist kõige kõrgemana tema enda lihase onu ja kunagise mentori Jang Song-thaek`i. Tegu oli märgilise sammuga – pereliikmete suhtes näidati varasemalt alati rohkem halastust.

Viimase kõrge ametiisikuna hukati sadade pealtvaatajate silme ees armeejuht Hyon Yong-chol, kui tema pihta avati tuli õhutõrjekahurist. Mehele esitatud süüdistus: tukkumajäämine ametlikul tseremoonial ning sellega lugupidamatuse ülesnäitamine Kim Jong-uni vastu.

«See ei ole märk inimesest, kes oleks oma töös väga enesekindel,» märkis BBC Korea-analüütik Michael Madden. Kuigi tema sõnul on väheusutav loota, et riik kukuks lähema aja jooksul kokku, on kohalik poliitiline kliima enam kui plahvatusohtlik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles