Hodges: lähitulevikus Venemaa Ukrainat avalikult ei ründa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA maavägede ülem Euroopas kindralleitnant Frederick «Ben» Hodges
USA maavägede ülem Euroopas kindralleitnant Frederick «Ben» Hodges Foto: SCANPIX

Venemaa ei ründa lähitulevikus avalikult Ukrainat, kuigi näha on ärevusttekitavaid märke, ütles USA maavägede ülem Euroopas kindralleitnant Frederick «Ben» Hodges kolmapäeval Soomet külastades.

Hodges rääkis Helsingis välispoliitika instituudi seminaril, et Venemaa ei taha ilmselt suurendada sõjaohtu Euroopas, sest tal endal ei ole piisavalt sõjalist võimekust.

Erinevates Euroopa riikides paikneb ühtekokku 30 000 lahinguvalmiduses USA sõdurit. Lisaks on Ühendriikide president Barack Obama lubanud, et USA aitab kaitsta NATO-sse kuuluvat Eestit ja teisi Balti riike.

Varjatud sõjategevust viib Venemaa aga Ukrainas läbi kogu aeg. «Venemaa jätkab varustuse ja muu toetuse viimist Ida-Ukrainasse, lisatud on näiteks Vene õhutõrjesüsteeme,» ütles Hodges.

«Ma ei tea, kas see tähendab, et tulemas on rünnak, aga olemas on kõik märgid, mida nägime enne teisi rünnakuid. Kaitset on suurendatud, meile tulnud raportite põhjal on loodud muu hulgas näiteks välihaiglaid.»

USA kindral ei välista, et Venemaal on pikaajalisemad plaanid. «Venemaa mobiliseerib selgelt vägesid ja suurendab oma võimekust.»

Ukrainas on praegu 300 USA sõdurit, kes annavad väljaõpet Ukraina sõjaväelastele.

«Mässuliste ja venelaste rühmad ei lase OSCE vaatlejatel piirkonnas tööd teha, nii et me ei tea kõigest, mis Ida-Ukrainas toimub. Venemaa ettearvamatus teeb muret,» tunnistas Hodges.

Tema sõnul on Venemaa võtnud eesmärgiks ka USA ja Euroopa suhete rikkumise ja Euroopa Liidu ühtsuse rikkumise.

«Venemaa tahab sünnitada hirmu ja umbusku nagu külma sõja ajal.»

Näiteks on õhuruumi rikkumisi palju rohkem kui harilikult, tõi kindral näiteks.

«Venelased lendavad teiste riikide õhuruumis transponderit sisse lülitamata. See on ebaprofessionaalne ja võib põhjustada katastroofi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles