Vene riigimeedia: Soome on nn Donetski rahvavabariiki tunnustamas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina venemeelsed separatistid.
Ida-Ukraina venemeelsed separatistid. Foto: SCANPIX

Soome suursaatkond Moskvas tõrjus eile Vene ajakirjanduse väiteid Soome suhete kohta Ida-Ukraina separatistidega. Nimelt väitis Vene meedia, nagu oleks Soome tunnustamas nn Donetski rahvavabariiki.

Saatkond meenutab oma veebiküljel, et Soome ei ole tunnustanud nõndanimetatud Donetski rahvavabariiki ning seetõttu ei saa viimasel olla ka esindust Helsingis.

Vene valitsuse häälekandja Rossiiskaja Gazeta ja uudisteportaal Sputnik olid tsiteerinud Eesti-vastaste avaldustega tuntuks saanud Soome antifašistliku komitee juhi Johan Bäckmani sõnu, mille kohaselt on Soome «rahvavabariiki» tunnustamas.

Helsingi ülikooli endine dotsent Bäckman põhjendas oma väiteid sellega, et Donetski poolel töötab vabatahtlikena Soome sotsiaademokraatide poolehoidjaid ja see tähendavat, et vähemalt üks valitsuserakond de facto tunnustab isehakanud vabariiki.

«Sellel väitel ei ole mingit alust,» tõdes sotsiaaldemokraatide parteisekretär Reijo Paananen uudisteagentuurile STT.

Soome suursaatkonna teates ei mainita nimeliselt Bäckmani, kes ise on juba pikka aega esinenud Donetski «ametliku» esindajana.

Välisministeeriumi nõuniku Vesa Häkkineni sõnul otsustati teade avaldada, sest keegi soovib ähmastada arutelu väljaspool Soome piire.

«Soomes ollakse immuunsed absurdsetele väidetele kõnealuses küsimuses,» lausus Häkkinen. «Me ei soovi seda arutelu, ent kui levitatakse tühje väiteid, tuleb kuskil piir vastu.»

Teates meenutatakse, et ei Euroopa Liit, ÜRO ega OSCE pole tunnistanud Ida-Ukraina separatistlikke rühmitusi riikidena. Diplomaatilised suhted saab kehtestada riikide vahel ning mõlema poole nõusolekul.

«Soome rõhutab Ukraina riigi territoriaalset puutumatust ja suvereniteeti ega nõustu katsetega alade ühepoolseks eraldamiseks Ukrainast,» märkis Soome surusaatkond Moskvas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles