Moskvas asuv Soome saatkond: Soomel ei ole seost Ida-Ukraina separatistide «riigikestega»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome saatkond Moskvas
Soome saatkond Moskvas Foto: SCANPIX

Venemaal Moskvas asuv Soome saatkond selgitas Venemaa meedias avaldatud väiteid Soome seotusest Ida-Ukraina separatistidega.

Saatkond rõhutas oma leheküljel, et Soome ei ole tunnustanud niinimetatud Donetski rahvavabariiki ning sel «riigil» ei ole Soomes esindust, edastab mtv.fi.

Venemaa valitsuse häälekandjaks peetav Rossiskaja Gazeta ja internetiväljaanne Sputnik tsiteerisid oma artiklites Soome äärmusvaadetega ühiskonnateadlase Johan Bäckmani teadet Helsingis asuva Donetski «esinduse» kohta.

Bäckmani seisukoht on, et Soomes ollakse valmis Donetski iseseisvust tunnustama. Ta põhjendas oma väiteid, et Donetskit toetavad Soome sotsiaaldemokraatliku partei pooldajad. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et osa Soome riigiesindajatest peab Donetski rahvavabariiki ametlikuks.

«See ei vasta tõele,» teatas Soome sotsiaaldemokraatliku partei sekretär Reijo Paananen.

Moskvas asuva Soome saatkonna teates Johan Bäckmani otseselt ei mainita, vaid on viide Soome allikale. Bäckman on juba mõnda aega esinenud kui Donetski «ametlik» esindaja.

Soome välisministeeriumi esindaja Vesa Häkkineni sõnul langetasid nad otsuse anda selgitusi, kuna teistes riikides võidakse Vene meedias avaldatud vääriti mõista.

«Soomes ollakse sellise teooria suhtes immuunsed. Meie eesmärgiks on takistada selliste õhust võetud väidete levitamist,» lisas esindaja.

Soome välisministeeriumi teates tõdetakse, et ka ÜRO, Euroopa Liit ja OSCE ei tunnusta Ida-Ukraina separatistide «riigikesi». 

«Saatkonna saab rajada vaid siis kui riikide vahel on sõlmitud diplomaatilised suhted ning selleks on vaja mõlema riigi nõusolekut,» seisab teates.

«Soome pooldab Ukraina riigi territoriaalset terviklikkust ja suveräniteeti ning ei kiida heaks teatud piirkondade eraldumist Ukrainast,» teatas Moskvas asuv Soome saatkond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles