Jaapani valitsus kiitis heaks sõjaväe volituste suurendamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istungi ajal avaldasid sajad inimesed peaminister Shinzo Abe büroo ees meelt, riigi militariseerimises.
Istungi ajal avaldasid sajad inimesed peaminister Shinzo Abe büroo ees meelt, riigi militariseerimises. Foto: SCANPIX

Jaapani valitsus kiitis neljapäeval heaks sõjaväe rolli ja volitusi laiendavad seaduseelnõud, mis võimaldavad tal etendada suuremat rahvusvahelist rolli.

Istungi ajal avaldasid sajad inimesed peaminister Shinzo Abe büroo ees meelt, süüdistades valitsust sõjaseadustes, mis teevad Jaapanist militaarriigi. Abe valitsuse sammud nurjavad 70 aasta püüded taastada rahvusvaheline usaldusväärsus ja teha Jaapanist patsifistlik riik.

Abe ütles rahvustelevisioonis vahendatud pressikonverentsil, et Jaapan ei saa enam hoiduda panustamast regionaalse stabiilsuse tagamisse ning peab välja astuma USA julgeolekuvarjust.

Lähikuudel parlamenti jõudvad eelnõud annavad seadusandliku sisu valitsuse mullusele otsusele laiendada Jaapani relvajõudude volitusi.

Eelnõudega soovitakse muuta kokku 10 julgeolekuga seotud seadust ja luua ühe juurde. Muudatuste rakendumisel saaks Jaapan kasutada sõjaväge mittesõjaliste ülesannete täitmisel nagu katastroofiabi osutamine ja ÜRO rahuvalvemissioonid.

Valitsev Liberaaldemokraatlik Partei ja nende koalitsioonipartner Komeito jõudsid muudatustes kokkuleppele enne valitsusistungit, vahendas rahvusringhääling NHK.

Valitsus kiitis sõjaväe volituste suurendamise heaks ajal, mil riigis toimub esmakordselt ülemaailmne relvastusmess, sest Jaapan on lõdvendanud välisriikidesse relvade müümise reegleid.

Uued volitused lubaksid Jaapanil kaitsta liitlasi niinimetatud kollektiivkaitse raames, mida hetkel riigi põhiseadus teha ei luba.

Teise maailmasõja järel Jaapanis kehtestatud patsifistliku põhiseaduse taga olid Ühendriigid, kes nüüd soovivad, et Tokyo võtaks aktiivsema rolli riikidevahelises julgeolekupaktis.

Jaapani avalikkus seevastu suhtub kahtlusega mis tahes algatusse, mis tundub vähendavat pühendumust rahumeelsusele, ja soovib, et riigi relvajõudude rakendamist tuleks piirata kitsalt vaid Jaapani kaitseks. Kriitikud pelgavad, et Tokyost võib saada USA tegevuse tõttu osapool Lähis-Ida konfliktis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles