Saksamaa loodab ÜRO toetust ELi võitlusele inimsmugeldajatega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smugeldajad toovad inimesi üle Vahemere selleks selgelt mitte ette nähtud alustel.
Smugeldajad toovad inimesi üle Vahemere selleks selgelt mitte ette nähtud alustel. Foto: SCANPIX

Saksamaa väljendas täna lootust, et ÜRO Julgeolekunõukogu võtab vastu resolutsiooni, mida on vaja, et saata Euroopa Liidu mereväemissiooni Aafrika rannikule inimsmugeldajatega võitlema.

Kavandatav missioon on oluline osa ELi strateegiast inimsmugeldajate vastu, kes panevad migrandid Liibüa ja teiste Põhja-Aafrika riikide rannikul paatidesse ja laevadele ning saadavad eluohtlikule reisile üle Vahemere Euroopa Liidu poole.

ELi eesmärk on peatada alused juba Liibüa vetes, enne kui need Euroopa jurisdiktsiooni alusele territooriumile jõuavad. Selleks on aga vaja ÜRO resolutsiooni.

Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier ütles Türgis NATO välisministrite kohtumisel, et ootab ÜRO Julgeolekunõukogult heakskiitvat otsust.

«Mul on mulje, et üheltki ÜRO Julgeolekunõukogu vetoõigusega liikmelt ei ole põhimõtteliselt vetot oodata,» ütles ta.

«Mulle tundub, et hetkel on küsimus rohkem sõnastuses. Ma loodan, et mu hinnang on õige,» sõnas Steinmeier.

Steinmeieri sõnad vihjavad, et EL ei karda takistust Julgeolekunõukogu vetoliikmeilt nagu Venemaa ja Hiina.

Missioon nimega Euronavfor Med sai ELi liikmesriikidelt esialgse õnnistuse kolmapäeval Brüsselis. Esmaspäeval on kavas ühenduse välis- ja kaitseministrite kohtumine, kus oodatakse ametlikku otsust, mille järel saavad Euroopa sõjalised juhid käsu vajalik vägi kokku panna.

Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia ja Hispaania on juba lubanud oma sõjalaevad missiooni käsutusse anda.

Missiooni peakorteriks saab Rooma ja juhtima hakkab seda tõenäoliselt Itaalia kontradmiral Enrico Credendino, ütles üks Euroopa diplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles