Leedu presidendi kõneisik mõisteti riigisaladuse lekitamises õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: Raigo Pajula/Scanpix

Vilniuse kohus otsustas täna, et riigisaladuse lekitamises ja ametiseisundi kuritarvitamises süüdistatud Leedu presidendi pressiesindaja Daiva Ulbinaitė õigeksmõistev kohtuotsus jääb jõusse.

Prokuratuur ei nõustunud ringkonnakohtu 12. jaanuari õigeksmõistva otsusega ning soovis kõrgema astme kohtus Ulbinaitėle enam kui 9000 euro suurust trahvi ja kolmeaastast avalikus teenistuses töötamise keeldu.

Daiva Ulbinaitėt kahtlustati konfidentsiaalse info meediasse levitamises.

Juurdlus on kestnud 2013. aasta oktoobrist, mil uudisteagentuur BNS avaldas julgeolekuameti hoiatuse Venemaal ettevalmistatavatest inforünnakutest Leedu riigijuhtide vastu.

Mõni tund pärast uudise ilmumist kinnitas Leedu president, et julgeolekuamet oli teda hoiatanud kavandatavatest provokatsioonidest Leedu riigi, isiklikult tema enese ja Euroopa Liidu idapartnerite vastu.

Sellega seoses algatasid õiguskaitseorganid juurdluse informatsiooni võimalikust seadusevastasest avaldamisest. Erijuurdlustalitus tegi BNSi toimetaja kodus läbiotsimise, kutsus kuus BNSi töötajat ülekuulamistele ja konfiskeeris arvuteid.

Vilniuse ringkonnakohus teatas 2013. aasta detsembris, et kohus oli prokuröri palvel läbiotsimist ebaõiguspäraselt sanktsioneerinud ning kohustas BNS-i toimetajat infoallikat paljastama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles