Islamiriik kutsus moslemeid liituma võitlusega kalifaadi eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi ja Levanti Islamiriigi (ISIL) väidetav liider Abu Bakr al-Baghdadi
Iraagi ja Levanti Islamiriigi (ISIL) väidetav liider Abu Bakr al-Baghdadi Foto: SCANPIX

Sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi kutsus neljapäeval internetis avaldatud audioläkituses kõiki maailma moslemeid liituma püha võitlusega Süürias ja Iraagis või «kandma relva, kus iganes olete», vahendas uudisteagentuur Reuters.

«Me kutsume kõiki moslemeid kõikjal maailmas emigreeruma kalifaati või võitlema tema maal, kus iganes see siis oleks,» edastas Baghdadi sõnu uudisteagentuur AFP.

Erinevad meediakanalid vahendasid pöördumist küll veidi erinevas sõnastuses.

Islamistide juhi sõnul on aeg mõista, et ei saa olla väge, au, õigusi ega turvalisust mujal, kui vaid «kalifaadi varjus».

Baghdadi kritiseeris ühtlasi sunniite, kes põgenevad läänprovintsist Anbarist, et otsida varju pealinnas Bagdadis või teistel valitsusvägede kontrolli all olevatel aladel.

Baghdadi toonitas, et Iraagi ja Süüria territooriumil väljakuulutatud kalifaati kolimine või oma kodus pühasõja pidamine on igaühe kohustus.

Pühasõdalased hukkasid varem päeval 26 tsiviilisikut pärast seda, kui olid hõivanud nende küla Süüria iidse linna Tadmuri (Palmyra) lähedal, teatas Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

«Daesh hukkas 26 tsiviilisikut, nende seas vähemalt 10 pea mahalõikamisega, olles neid süüdistanud koostöös Süüria režiimiga,» ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman, kasutades IS-i araabiakeelset nime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles