Briti hävitajad jälitasid Šotimaa juures kahte Vene lennukit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa TU-95 pommituslennuk
Venemaa TU-95 pommituslennuk Foto: SCANPIX

Briti kaitseministeeriumi teatas, et Ühendkuningriigi õhuruumi suunas nähti lendamas kahte Vene lennukit, mille tõttu tuli välja saata õhujõudude Typhoon hävitajad.

Briti hävitajad tõusid õhku Šotimaal asuvast Lossiemouthi õhujõudude baasist pärast seda kui ilmnes, et Šotimaast põhjas lendavad Venemaa tähistusega lennukid, edastab BBC.

Kaitseministeeriumi esindaja sõnul ei jõudnud Vene sõjalennukid Ühendkuningriigi õhuruumi siseneda. Tehti kindlaks, et tegemist oli Venemaa õhujõudude strateegiliste pommituslennukitega TU-95.   

Briti militaarekspertide sõnul on Ühendkuningriigi õhuruumi lähedal aina sagedamini nähtud Vene sõjalennukeid lendamas.

Briti õhujõudude teatel on sel aastal nähtud kolm korda enam Vene sõjalennukeid kui varasemal ajal.

Britte teeb murelikuks see, et need Vene lennukid ilmuvad ootamatult, kuna neil on transponder välja lülitatud ning nende jälile saab jõuda vaid sõjaväeradariga.

Vene võimud on seni eitanud teiste riikide õhuruumide lähedal või lausa õhuruumis lendamist, kinnitades samas, et nende militaarlennukid järgivad rahvusvaheliselt kokku lepitud reegleid.

Pinged NATO ja Venemaa vahel on kasvanud pärast seda kui Venemaa annekteeris möödunud aastal Krimmi ning Ida-Ukraina konflikt ei näi lõppevat.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg sõnas, et Venemaa katsetab naaberriikide ja ka kaugemal asuvate riikide sõjalist valmisolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles