Cameron kohtub šotlaste liidri Nicola Sturgeoniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon täna Edinburghis Briti peaministrit David Cameroni tervitamas.
Šotimaa esimene minister Nicola Sturgeon täna Edinburghis Briti peaministrit David Cameroni tervitamas. Foto: SCANPIX

Briti peaminister David Cameron kohtub pärast üldvalimisi esimest korda Šotimaa esimese ministri Nicola Sturgeoniga, kelle eestvedamisel võitis Šoti Rahvuspartei (NSP) Briti alamkojas 56 kohta.

Täna Edinburghi saabunud Cameron arutab Sturgeoniga Šotimaale suurema võimu andmist.

Šotimaa iseseisvust pooldav SNP muutis eelmise nädala valimistega oluliselt Suurbritannia poliitilist maastikku, saades Briti parlamendis šotlastele ette nähtud 59 kohast 56. Sturgeoni sõnul näitavad need tulemused, et šotlased soovivad Šoti parlamendi volituste olulist suurendamist.

Šoti parlamendi ja valitsuse pädevuses on otsused tervishoiu valdkonnas, õiguse ja hariduse alal, kuid kaitse-, immigratsiooni- ja eelarvepoliitika on Londoni valitsuse otsustada.

Cameron ütles kohe pärast konservatiivide otsustavat valimisvõitu, et ta on valmis osa võimust Šotimaale üle andma.

Tema valitsusel on kavas seadusmuudatused, mis annaksid Šoti valitsusele õiguse tulumaksumääru kehtestada ja kontrolli sotsiaalkulutuste üle.

Sturgeoni hinnangul on need ettepanekud hea alguspunkt läbirääkimisteks, kuid šotlased nõuavad enamat, muu hulgas alampalga ja ettevõtlusmaksude määramist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles