ISISe rünnakute tõttu on Palmyra iidsed varemed hävimisohus

Juhan Mellik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antiikse Palmyra varemed.
Antiikse Palmyra varemed. Foto: AFP/SCANPIX

Terrorirühmitise Islamiriik ehk ISISe võitlejad on jõudnud Kesk-Süüria ajaloolise linna Palmyra lähistele. Rahvusvaheline kogukond tunneb muret, mis saab aastatuhandetevanustest muististest, kui need langevad islamiterroristide kätte.

Neljapäeva õhtuks oli grupeeringu pealetung jäänud pidama ligi pooleteise kilomeetri kaugusele Palmyra iidsetest varemetest. Linnalähedases võitluses on saanud surma hulgaliselt Süüria valitsusvägede sõdureid, teadete järgi on ette tulnud ka peade maharaiumist. Mõnede lahingus hukkunud Süüria sõdurite isikutunnistused on ISIS jõudnud juba internetti üles riputada.

Kohalikud elanikud kirjeldasid väljaandele New York Times Palmyras valitsevat kaost, kus põgenemist takistab pidev pommitamine ja tulevahetus. «Inimesed on hirmul ja püsivad kodus, me kuuleme väljast valju müra, kuid ei tea, mis toimub,» rääkis lehele antiigipoodi pidav Mohammad, kes keeldus turvalisuse huvides oma perenime avaldamast. Oleksid tänavad ohutud, oleks ta enda kinnitusel juba ammu linnast lahkunud.  

«Kui ISIS siseneb Palmyrasse, tähendab see hävingut,» lausus uudisteagentuurile AFP Süüria antiikväärtuste direktor Mamoun Abdulkarim. «Peaks iidne linn langema, oleks tegu rahvusvahelise katastroofiga.» Neljapäevaseks polnud ISISe väed veel siiski linna tunginud. «Loodame, et need barbarid sinna kunagi ka ei jõua,» lisas Abdulkarim.

Kunst kui pühaduseteotus

Islamiriik alustas oma välkpealetungi läbi Palmyrat ümbritseva kõrbe ajal, mil Kairos oli käimas rahvusvaheline konverents, kus arutati, mida teha varem ISISe laastatud ajalooliste Assüüria linnade Nimrudi ja Hatraga. Arutelul osalenud 11 araabia riigi esindajad mõistsid ühiselt hukka terrorirühma laastamistöö Iraagi kultuuripärandi kallal.

Äärmusrühmituse ideoloogia põhjendab kultuuriväärtuste hävitamist väitega, et igasugune islamieelsest ajastust pärinev kunst on pühaduseteotus. Organisatsioon on varem korduvalt läkitanud avalikkusele videoid, millele on jäädvustatud islamivõitlejate barbaarsus.

Märtsi algul filmisid ISISe liikmed hävitustööd Iraagi linnas Hatras, kus sõdalaste vasaralöökide alla jäid nii iidsete hoonete dekoreeritud seinad kui neis asunud skulptuurid. Mälestiste pihta anti ka automaatidest tuld. Tähelepanu väärib asjaolu, et pea kõik videopildile jäänud terroristid kandsid oma rüüde all läänelikke ketse.

«Mõned uskmatute organisatsioonid väidavad, et nende väidetavate mälestiste rüüstamine on kuritegu. Me hävitame teie monumendid ja puuslikud igal pool, kus Islamiriik teie maad valitseb!» kuulutas sõdalane propagandavideos.

Kõik, mis võimalik, müügiks

Samal ajal on ilmnenud tõendeid, et terroriorganisatsioon üritab väiksemaid ja kergemini teisaldatavaid muistiseid rahaks teha. Ajaleht Daily Mail kirjutas märtsis, et mitmed aastatuhandete tagant pärit aarded on ilmunud müüki oksjoniportaali eBay. Näiteks olid pakkumisel kaks Lääne-Süürias asuvast iidsest Apamea linnast leitud Vana-Kreeka päritoluga münti. Hinnaks vastavalt 79 ja 124 eurot.

Tegu on tulusa äriga – ajalehe The Times hinnangul teenib rühmitus kunstiväärtuste müügiga kümneid miljoneid eurosid. «Täheldame metoodilisemat lähenemist rüüstamisele, mis on seotud sissetuleku tekitamisega,» rääkis UNESCO Iraagi osakonna direktor Axel Plath.

Allikate sõnul saab ISIS tellimusi naaberriikides paiknevatelt kaubitsejatelt, kes saadavad aarded kuritegelikke kanaleid kasutades omakorda kaugemale välismaale edasi. Miniatuursete mõõtmetega väärisesemeid on hõlbus peita ülejäänud kauba, näiteks ravimite või relvade vahele.

Antiikväärtuste kaitsja Mamoun Abdulkarimi sõnul üritavad kohalikud ametnikud just nimelt sel põhjusel väiksemad eksponaadid ISISe eest ära peita. «Me võime päästa kujusid ja väiksemaid esemeid, aga mitte arhitektuuri ega templeid,» lausus Süüria ametnik.

«Ma ei lahku muuseumist,» kinnitas telefoniintervjuus New York Timesile Palmyra linna muuseumi töötaja Nidal, kõnet aga saatis pidev kahurite mürin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles