Gorbatšov möönis vigu alkoholivastases kampaanias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta stseen Vene veteranidega Moskvas.
2009. aasta stseen Vene veteranidega Moskvas. Foto: SCANPIX

Nõukogude Liidus 30 aastat tagasi algatatud alkoholivastane kampaania oli liiga drastiline, möönis endine Nõukogude Liidu juht Mihhail Gorbatšov.

«Arvestades, kuidas see ellu viidi, oli see eksitus. (Alkoholi)poodide sulgemine, eriti Moskvas, viidi äärmuseni. Tekkisid hiiglaslikud järjekorrad. Ebaseaduslik puskariajamine lokkas ning poodidest sai suhkur otsa. Me oleksime pidanud ellu viima pikaajalisema plaani, mitte sellise kampaania,» sõnas Gorbatšov täna intervjuus ajalehele Komsomolskaja Pravda.

Alkoholivastaseid meetmeid arutati Nõukogude Liidu Kommunistliku Partei Keskkomitees ligi kuus aastat. Selle eesmärk oli NSVLi kõrge alkoholitarbimise ohjeldamine, lisas ta.

Inimesed liialdasid alkoholiga, ütles ta. Lapsed ei teadnud, kus nende pidevalt alkoholi tarbivad vanemad olid jne. Kõikjal lahutati, kurtis Gorbatšov.

Siiski hindas endine keskkomitee peasekretär kampaaniat edukaks.

«Surmajuhtumid vähenesid ning iive kasvas. Alkoholivastase kampaania aastatel suri umbes 1,6 miljonit inimest vähem kui varem. Töö- ja liiklusõnnetuste arv langes drastiliselt,» sõnas Gorbatšov.

«Ühiskonda ei saa kaineks ühe päevaga... võitlus alkoholi vastu peaks jätkuma ka praegu,» tõdes Nõukogude Liidu viimane riigipea.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles