Burundis astus kohtu ette 17 väidetavat riigipöörajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil kaks burundi meest käeraudades süüdistatuna riigpöördekatses osalemises
Pildil kaks burundi meest käeraudades süüdistatuna riigpöördekatses osalemises Foto: SCANPIX

Burundi kohtus ilmus laupäeval prokuröri ette 17 väidetavat ebaõnnestunud riigipöördes osalenut, ütles nende advokaat.

Kohtusse toodud riigipöörajate seas on kindral Cyrille Ndayirukiye ja kõrged politseikomissarid Zenon Ndabaneze ja Hermenegilde Nimenya, keda süüdistatakse riigipöördekatses, ütles advokaat Anatole Miburo.

Riigipöörde juht kindral Godefroid Niyombare on endiselt jooksus.

Miburo sõnul sai riigipöörajatele pärast reedest otsust alla anda osaks peksmine. «Neid peksti tõsiselt, eriti kindral Ndayirukiyet,» lausus advokaat.

Kindralilt pressiti välja tunnistus, mis salvestati ettemängimiseks riigitelevisioonis, lisas ta.

Niyombare teatas riigipöördest kolmapäeval, mil president Pierre Nkurunziza viibis Ida-Aafrika tippkohtumisel Tansaanias. Niyombare sõnul oli riigipöörajate eesmärgiks takistada riigipeal kolmandaks ametiajaks presidendiks kandideerimast.

Reedel teatasid riigipöörajad otsusest alla anda, sest nad sattusid vastamisi «ülekaaluka sõjalise meelekindlusega toetada võimul olevat süsteemi».

Nkurunziza jõudis reedel tagasi pealinna Bujumburasse.

Presidendi-vastased aktivistid on teatanud protestidega jätkamisest.

Burundis puhkesid 26. aprillil rahutused pärast valitseva erakonna Demokraatia Kaitse Rahvusnõukogu - Demokraatia Kaitse Jõud (CNDD-FDD) otsust esitada endine hutude liider Nkurunziza oma kandidaadiks 26. juunil toimuvatel valimistel. Rahutustes on surma saanud üle 20 inimese.

Nkurunziza on olnud võimul kaks ametiaega alates 2005. aastast ning opositsiooni ja inimõiguslaste hinnangul on tema katse võimule jääda vastuolus põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles