Purgin: Ukraina on sisuliselt muutunud USA satelliitriigiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Purgin.
Andrei Purgin. Foto: SCANPIX

Isehakanud Donetski Rahvavabariigi rahvanõukogu aseesimees Andrei Purgin ütles eile, et Ühendriikidel pole kohta Ukraina rahukõnelustel Normandia formaadis.

Purgini hinnangul tähendab Ühendriikide katse trügida osapooleks Normandia kvarteti läbirääkimistel nina toppimist teiste asjadesse.

«See on katse kinnistada siin oma kohalolekut ja huve,» märkis Purgin.

«Ühendriigid peavad avalikult tunnistama, et hoiavad Ukraina asjade käiku ja Ukraina poliitikat oma mõju all,» ütles Purgin.

«Pealegi on Ühendriikidel Normandia kvartetis juba oma esindaja olemas ja selleks on Ukraina president Petro Porošenko. Ma arvan, et sellest on küllalt,» ironiseeris Purgin.

USA kõrge diplomaat Victoria Nuland kutsus eile korraldama Donbassis valimisi kooskõlas Ukraina põhiseaduse ja rahvusvaheliste standarditega.

Nuland ütles Kiievis ühisel pressikonverentsil Ukraina presidendi Petro Porošenkoga, et nad arutasid seda, kuidas Ukraina kontaktgrupi raames loodud poliitiliste küsimuste töörühma saaks kasutada Donbassis valimiste ettevalmistamiseks.

Ühendriikide abivälisminister Euraasia ja Euroopa küsimustes lausus, et Donbassi valimised tuleb korraldada Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) standarditest kinni pidades ja need peavad vastama Ukraina põhiseadusele.

Venemeelsete separatistide kontrollitavatel Donbassi aladel valimiste korraldamise näeb ette 12. veebruaril sõlmitud Minski relvarahulepe.

Nuland lahkub enda sõnul  Ukrainast «optimistlikuna». «Me teame, et reformid on valulikud, ent te olete õigel teel demokraatlikuma, puhtama ja euroopalikuma riigi poole,» lausus ta.

«Me oleme sellele (USA osalusele) kategooriliselt vastu, kuna tegemist on Euroopa siseasjaga. See on Ukraina naabreid - Euroopat ja Venemaad - puudutav küsimus,» toonitas Purgin juba aprilli lõpul.

«USA on saatnud (Ukrainasse) 1000 instruktorit ning juhib Ukraina (julgeolekuteenistust) SBUd. Ukraina on sisuliselt muutunud USA satelliitriigiks. Meil on seetõttu omapoolne pakkumine - asendage (Ukraina president Petro) Porošenko (USA abivälisministri Victoria) Nulandiga,» sõnas ta.

Normandia formaat hõlmab Venemaad, Ukrainat, Prantsusmaad ja Saksamaad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles