Süüria armee tõrjub islamivõitlejaid ajaloolisest Palmyrast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varemed ajaloolises Palmyras.
Varemed ajaloolises Palmyras. Foto: SCANPIX

Süüria võimude teatel on olukord riigi keskosas asuvas ajaloolises Palmyra linnas nende kontrolli all.

Homsi provintsi kuberneri Talal Barazi sõnul on end Islamiriigiks tituleeriva sunniitliku äärmusrühmituse võitlejad linnast tagasi löödud ning linna ümbrust kontrollivad valitsusväed.

Nn Islamiriigi võitlejad jõudsid sel nädalal pealetungi käigus linna lähistele. Linnalähedases võitluses on saanud surma hulgaliselt Süüria valitsusvägede sõdureid ning mõnede lahingus hukkunud Süüria sõdurite isikutunnistused on äärmuslased ka internetti üles riputanud.

Palmyras paiknevad ajaloolised ehitised kuuluvad UNESCO maailmapärandi nimekirja. Äärmusrühmituse ideoloogia põhjendab kultuuriväärtuste hävitamist väitega, et igasugune islamieelsest ajastust pärinev kunst on pühaduseteotus. Organisatsioon on varem korduvalt läkitanud avalikkusele videoid, millele on jäädvustatud islamivõitlejate barbaarsus.

Märtsi algul filmisid islamivõitlejate liikmed hävitustööd Iraagi linnas Hatras, kus sõdalaste vasaralöökide alla jäid nii iidsete hoonete dekoreeritud seinad kui neis asunud skulptuurid. Mälestiste pihta anti ka automaatidest tuld. Tähelepanu väärib asjaolu, et pea kõik videopildile jäänud terroristid kandsid oma rüüde all läänelikke ketse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles