EL mõistis Egiptuse ekspresidendile Mursīle määratud surmanuhtluse hukka

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muḩammad Mursī portreeplakat
Muḩammad Mursī portreeplakat Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu kõrged esindajad mõistsid hukka Egiptuse kunagisele presidendile Muḩammad Mursīle ja veel umbes 100 inimesele kohtu poolt langetatud surmanuhtluse.

ELi sõnul on tegemist ebapädeva ja juriidiliselt puuduliku kohtuotsusega, edastab AFP.

«Tegemist oli massilise otsuste langetamisega, milles kõigile kohtu all olnutele määrati automaatselt surmanuhtlus. See otsus on vastuolus rahvusvaheliste lepingutega, millega Egiptus seotud on,» lausus Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge juht Federica Mogherini.

Mogherini lisas, et Egiptus peab tagama kohtu alla antutele õiglase kohtumõistmise ja sõltumatu juhtumite uuringu.

«Euroopa Liit on igasuguse surmanuhtluse vastu. Surmanuhtluse puhul on tegemist iganenud, ebainimliku ja julma karistusmeetodiga,» lisas ELi kõrge esindaja.

Mursī oli nende rohkem kui 100 isiku seas, kes mõisteti surma 2011. aasta Araabia kevade ülestõusu ajal toimunud vanglapõgenemisega seotuse eest.

Mursī oli Egiptuse president umbes aasta, enne kui ulatuslikud meeleavaldused tõid 2013. aasta juulis kaasa tollase sõjaväejuhi ja nüüdse presidendi Abdel Fattah al-Sisi käivitatud riigipöörde.

ÜRO teatel on Al-Sisi valitsemise ajal sajad Mursī  moslemitest pooldajad kaotanud elu, tuhandeid on vangistatud ning kümnetele tuhandetele on langetatud surmanuhtlus, mida veel ei ole täide viidud.

Inimõigusorganisatsioonid, kaasa arvatud Human Rights Watch, mõistis Mursī kohtu alla andmise hukka juba aprillis, öeldes, et tegemist on inimõiguste rikkumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles