Pildid: Krimmis mälestatakse küüditamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Krimmitatarlased mälestavad 71 aasta möödumist massiküüditamise algusest, mille käigus küüditati Krimmist enam kui 180 000 krimmitatarlast.

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980ndate lõpus. Lisaks krimmitatarlastele küüditati piirkonnast ka teiste rahvuste esindajaid, näiteks bulgaarlasi, armeenlasi, kreeklasi ja sakslasi.   

Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad praegu umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris möödunud aasta märtsis aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles