Euroopa alustab sõjaväedrooni väljatöötamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõjaväe minidroon Cicada.
USA sõjaväe minidroon Cicada. Foto: SCANPIX

Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia allkirjastasid täna kokkuleppe alustada tehnilisi ettevalmistusi Euroopa sõjaväedrooni ehitamiseks, et lõpetada sõltuvust USA ja Iisraeli mehitamata lennukitest.

EL-i drooniprojekti väärtus võib ulatuda edu korral miljardi euroni, märkisid ametiisikud lepingu allkirjastamisel Brüsselis.

Kaitseministrid täna pressikonverentsil (vasakult): Jean-Yves Le Drian (Prantsusmaa), Ursula von der Leyen (Saksamaa) ja Roberta Pinotti (Itaalia).                                      Foto: Scanpix
Kaitseministrid täna pressikonverentsil (vasakult): Jean-Yves Le Drian (Prantsusmaa), Ursula von der Leyen (Saksamaa) ja Roberta Pinotti (Itaalia).                                      Foto: Scanpix Foto: EMMANUEL DUNAND/AFP

«Eurodrooni eesmärk on olukord, kus saame ise Euroopas otsustada, milleks ja kuidas seda kasutada ning kuhu saata,» ütles Saksa kaitseminister Ursula von der Leyen. «See muudab meid Euroopas sõltumatuks.»

EL-i riikidel pole kümne aasta jooksul õnnestunud välja tulla ühise drooniprojektiga, mistõttu Suurbritannia, Itaalia ja Prantsusmaa kasutavad praegu Ühendriikides valmistatud Reaperi droone. Saksamaa ja Prantsusmaa kasutavad ka Iisraelis valmistatud mehitamata lennukeid.

Saksamaa, Prantsusmaa ja Itaalia jõudsid drooniprojekti koostöökokkuleppele 2013. aastal. Eurodroon on mõeldud luure- ja seirelendudeks, projekti taga on Airbus, Prantsuse Dassault Aviation ja Itaalia Alenia Aermacchi. Edaspidi võivad projektiga ühineda ka teised EL-i riigid, teiste seas Hispaania ja Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles