Soome kaalub osalemist smugeldamisvastases operatsioonis Vahemerel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeoperatsioon Vahemerel.
Päästeoperatsioon Vahemerel. Foto: SCANPIX

Soome kaalub osalemist sõjalistes operatsioonides Vahemerel tegutsevate inimsmugeldajate vastu, ütles ametist lahkuva valitsuse välisminister Erkki Tuomioja.

Täna toimub Euroopa Liidu välis- ja kaitseministrite kohtumine, mis peaks heaks kiitma plaani mereväeoperatsiooniks Vahemerel tegutsevate inimsmugeldajate vastu.

«Oleme lähtunud sellest, et kui selline operatsioon tuleb, siis vaatame mil moel saame selles osaleda,» ütles Tuomioja Brüsselis.

«Selles küsimuses pürgitakse väga selgelt määratletud piirangute ja täpsuse poole,» lisas minister.

Tuomioja sõnul oodatakse ära, kas operatsioon pälvib ÜRO julgeolekunõukogu ja Liibüa rahvusvaheliselt tunnistatud valitsuse heakskiidu.

Lõpliku otsuse langetamine võib jääda järgmisele valitsusele ja Soome võiks operatsioonis osaleda peamiselt ekspertabiga, lausus minister.

Liibüa valitsuse heakskiit on oluline seetõttu, et operatsioon leiaks aset Liibüa territoriaalvetes, kust asub teele valdav enamik inimkaubitsejate laevadest. Olukorda raskendab ka riigi sisepoliitiline lõhestatus kaheks vaenupooleks.

Ühel poolel on valitsusväed ja rahvusvaheliselt tunnustatud valitsusele lojaalsed võitlejad, vastaspoolel islamiäärmuslased, seal hulgas üks sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik haru. Surma on saanud sajad ja piirkonnast põgenenud tuhanded inimesed.

«Liibüas üritatakse parasjagu luua rahvuslikku ühtsusvalitsust. Seda ei soovita taolise operatsiooniga ohustada,» ütles Tuomioja.

Ministri sõnul oleks sõjaline operatsioon vaid üks viis pagulaskriisi leevendamiseks. Kõige tähtsam oleks tegeleda ebaseadusliku rände põhialustega lähteriikides, lisas ta.

«ELi ühisvastutust peab käsitlema. Mitte keegi ei saa öelda, et see on vaid teiste asi,» lausus Tuomioja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles