Makedoonias toimuvad kriisikõnelused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni meeleavaldus Skopjes.
Opositsiooni meeleavaldus Skopjes. Foto: SCANPIX

Makedoonia nelja peamise poliitilise jõu juhid jätkavad kõnelusi leidmaks väljapääsu kaks kuud vindunud kriisile.

Lääne diplomaatide organiseeritud tänasel kohtumisel osalevad konservatiivne peaminister Nikola Gruevski, opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide juht Zoran Zaev ning albaanlaste liidrid Ali Ahmeti ja Menduh Thaci.

Makedoonia on sügavaimas kriisis alates Jugoslaaviast iseseisvumisest 1991. aastal. Opositsioon süüdistab valitsust 20 000 inimese ebaseaduslikus pealtkuulamises.

Riigi probleemid süvenesid üle-eelmisel nädalavahetusel, kui riigi põhjaosas Kumanovos sai politsei ja etniliste albaanlaste kokkupõrgetes surma 18 inimest.

Võimud on seoses toimunuga esitanud süüdistuse 30 isikule, nende seas 18 etnilisele albaanlasele Kosovost.

Opositsiooni hinnangul provotseerisid vägivalla Makedoonia võimud, soovides sellega juhtida tähelepanu eemale korruptsiooniskandaalidest, mis ähvardavad praegust valitsust kukutada.

Pühapäeval osalesid kümned tuhanded inimesed valitsushoone ees meeleavaldusel, täna õhtuks on plaanitud aktsioon peaministri toetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles