President Obama keelas politseinikel teatud militaarvarustuse kasutamise

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA politsei erivarustuses
USA politsei erivarustuses Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama keelas politseinikel teatud tüüpi militaarvarustuse ja -relvade kasutamise.

Keelatud varustuse seas on näiteks relvadega militaarmasinad, suurekaliibrilised relvad, granaadiheitjad ja kamuflaažriietus, edastab Reuters.

Obama sõnul annab militaarrelvastuse- ja varustuse kasutamine politseist rahvale vale pildi. Politsei ei ole sel juhul rahva kaitsja, vaid agressororgan, mille esindajad tungivad elurajoonidesse.

USAs on juba pikka aega olnud usalduskriis politsei ja tumedanahaliste kodanike vahel, kellest üsna mitu on politseinike liiga kiire relvahaaramise tõttu elu kaotanud.

Politsei on militaarrelvastust kasutanud mitmete rahvaväljaastumiste laialiajamisel. USA politsei kasutas militaarvarustust näiteks Fergusonis ja Baltimore`is, kus väljaastumine muutus väga vägivaldseks. Seal kandsid politseinikud kamuflaaž- ja kaitserõivastust, mis samuti kriitika alla sattus.

USA kodanike õiguste eest seisvad ühendused on juba mõnda aega nõudnud politseilt nii-öelda raskerelvastuse keelamist.

Ühenduste andmetel on föderaalvõimud varustanud politseiosakondi miljardite dollarite eest militaarvarustusega.

USA meedia uurimine näitas, et politseijõud on kulutanud erirelvastusele 18 miljardit dollarit ning selle eest on saadud näiteks 92 442 väikerelva, 44 275 öisel ajal nähtavust võimaldavat abivahendit, 5235 HMMWV mitmeotstarbelist militaarsõidukit , 617 miinikindlat masinat ja 616 lennukit, kopterit ja drooni.

USA politseil jäi õigus ka edaspidi kasutada lennukeid, helikoptereid ja droone ning ratastel liikuvaid militaarmasinaid.

Keelatud on jälgimissüsteemiga militaarmasinad, relvadega lennumasinad, laevad ja sõidukid, suurekaliibrilised relvad, granaadiheitjad, täägiga relvad ja kamuflaažrõivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles