AFP: Iisraeli sõjavägi ei luba naissõdureid tankidesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli tankid Gaza sektori piiri juures
Iisraeli tankid Gaza sektori piiri juures Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri AFP andmetel ei luba Iisraeli sõjaväejuhid naistel läbida sõjaväekohustust tankiüksustes.

Juhid olevat sellise otsuse langetanud pärast uuringuid, mis näitasid, et tankide juhtimine nõuab meeste füüsilist jõudu ning naistel jääb jõust puudu.

Iisraeli meedia tõi esile ka fakti, et kuna tankid on kinnised, siis oleks naistel moraalselt ebasobiv olla seal koos meestega. Sama põhjendust on kasutatud ka naiste allveelaevateenistuse keelamise puhul.

Väidetavalt tohivad iisraellannad teenida vaid neis üksustes, kus ei ole vaja äärmuslikke füüsilisi oskusi ja sooritusi või otsest kontakti vaenlasega.

Iisraeli sõjaväeesindajad ei ole naiste kohta meedias avaldatud informatsiooni kinnitanud.

Iisraeli armee teatel suudavad naised sooritada militaarülesandeid 92 protsenti ulatuses ning viimastel aastatel on naisi võetud ka lahingüksustesse.

Iisraelis on sõjaväeteenistuse läbimine kohustuslik nii meestele kui naistele. Meestel kestab teenistus kolm aastat ja naistel kaks aastat.

Iisraeli parlament võttis 2000. aastal vastu seaduse, mille kohaselt peavad sõjavägi ja julgeolekuteenistus võtma naisi ükskõik millisesse üksusse kui selleks ei ole midagi, mis seda keelaks või takistaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles