Riigiduuma kiitis heaks «soovimatute» välisvabaühenduste seaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene märulipolitsei OMON
Vene märulipolitsei OMON Foto: SCANPIX

Vene riigiduuma kiitis teisipäeval heaks riigile «soovimatute» välismaiste vabaühenduste seaduse, mis on järjekordne samm aktivistide mahasurumiseks.

Kremli-meelsed saadikud kiitsid eelnõu, mis võtab sihikule Venemaa riikliku julgeoleku õõnestamises süüdistatavad rahvusvahelised vabaühendused, ülekaalukalt heaks. Eelnõu vajab veel föderatsiooninõukogu heakskiitu ja president Vladimir Putini allkirja.

Venemaa inimõiguste ombudsman on avaldanud eelnõule vastuseisu.

Uus seadus lubab keelustada välismaised kodanikuühendused, milles nähakse ohtu Venemaa «kaitsevõimele» või «põhiseaduslikule korrale» ning võtta vastutusele nendega koostööd tegevaid kohalikke aktiviste. Keelatud organisatsioonidega koostööd tegevaid Vene kodanikke võib oodata suur rahatrahv ja kuni kuueaastane vangistus.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International nimetas seadust «viimaseks peatükiks enneolematus vabaühenduste mahasurumises ja sõnavabaduse lämmatamises Venemaal».

2012. aastal Venemaal jõustunud mittetulundusühingute seadus kohustab poliitikaga seotud ja välismaa fondidest raha saavaid vabaühendusi ennast välisagendina registreerima. Samuti peavad ühendused kasutama välisagendi nimetust kõikides end tutvustavates materjalides.

Putin ütles 2012. aastal seadust allkirjastades, tegemist on enesekaitsega Venemaa poliitilise tegevuse Läänest rahastamise vastu.

Nimekirjas on nüüdseks 48 vabaühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles