USA lükkas tuumaleppe Venemaaga edasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aatomielektrijaam.
Aatomielektrijaam. Foto: AP.

Ameerika Ühendriikide riigisekretär Condoleezza Rice teatas täna, et Washington võtab Moskva tegevuse tõttu Gruusias tagasi seadusandjatelt kinnitamist ootava tsiviiltuumaleppe Venemaaga.

«President kavatseb teavitada Kongressi, et ta on täna tagasi võtnud varasema määruse, mis puudutab USA-Vene kokkulepet rahumeelsest tuumakoostööst,» vahendas AFP välisministeeriumi avalduse ette lugenud pressisekretäri.

Üks tundmatuks jääda soovinud ametiisik rääkis meediale juba varem, et «täna» tehakse otsus, mis lükkab tuumakoostööleppe edasi, kuid seda on võimalik hiljem üle vaadata ja uuesti kongressile kinnitamiseks esitada.

USA-Vene tsiviilotstarbeline tuumakoostöö lepe allkirjastati alles tänavu maikuus. USA president George W. Bush saatis selle samal kuul ka Kongressi ning seadusandjatel on ratifitseerimisotsuse langetamiseks aega 90 tööpäeva.

Ühendriikidele annaks lepe juurdepääsu Venemaa kaasaegsetele tuumatehnoloogiatele ning Venemaale võimaluse saada kasutatud tuumakütuse importijaks ja hoiustajaks ka tuumajaamadele, mida varustavad ameeriklased.

USA poliitilistes ringkondades on lepet pärast selle allkirjastamist vastustatud ka Venemaa tuumakoostöö pärast Iraaniga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles