Põhja-Korea teatas edusammudest riigi tuumatehnoloogias

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: KNS/AFP

Põhja-Korea teatas täna edusammudest tuumarelva mõõtmete vähendamisel.

«Miniaturiseerimise alustamisest ja meie tuumalöögi andmise võimekuse suurendamisest on möödunud kaua aega,» teatas Põhja-Korea riiklik kaitsekomisjon (NDC) riigimeedia vahendusel.

«Lisaks jõudsime faasi, mil lisaks lühi- ja keskmaa rakettidele on tagatud ka kaugmaa rakettide suurim täpsus,» lisati avalduses. «Me ei peida seda fakti.»

Põhja-Korea on tuntud oma sõjatehnika arenguga hooplemise poolest, kui palju esitatust tõsi on, on raske öelda. Varem sel kuul teatas Pyongyang edukast allveelaeval baseeruva ballistilise raketi katsetusest. Kui see väide tõele vastab, võimaldab see Põhja-Koreal toimetada tuumarelva Korea poolsaarest oluliselt kaugemale. Teatega koos avaldatud fotodel oli näha merepinnalt kerkiv rakett ja Kim Jong-ili naeratav nägu.

Põhja-Korea on allveelaevalt tulistatavast ballistilisest raketist «paljude aastate» kaugusel, kommenteeris seda eile USA staabiülemate ühendkomitee aseesimees admiral James Winnefeld. Tulevikus aga hakkavad tema sõnul säärased raketid kujutama Jaapanile ja Lõuna-Koreale ning seal baseeruvatele Ühendriikide vägedele raskesti avastatavat ohtu.

Põhja-Koreal on tuumarelv olnud juba kaua, kuid seni pole olnud selgust, kas neil on olemas tehnoloogia, mis võimaldab neid kohale toimetada rakettidega.

USA sisejulgeolekuteenistuse kõrgeim komandör admiral William Gortney ütles läinud kuul, et Põhjal on olemas võimekus kinnitada vähendatud mõõtmetega tuumalõhkepea oma uuele KN-08 mandritevahelisele ballistilisele raketile.

Winnefeld kinnitas, et põhjakoeralased ei ole jõudnud nii kaugele, kui nende «nutikad videotoimetajad ja spinnimeistrid» meid arvama soovivad panna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles