Malaisia ja Indoneesia lõpetavad merehädaliste laevade tagasipööramise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingyadest põgenikud merel ulpima jäänud laeval.
Rohingyadest põgenikud merel ulpima jäänud laeval. Foto: JANUAR/AFP

Malaisia ja Indoneesia loobusid riikide lähistes vetes asuvate merehädaliste laevade tagasipööramise poliitikast, ütles täna Malaisia välisminister Anifah Aman.

Laevade pukseerimist ja äraajamist enam ei juhtu, lausus välisminister ühisel pressikonverentsil oma Indoneesia ametivenna Retno Marsudiga.

Anifah' varasema teate kohaselt nõustusid riigid andma ka ajutist peavarju umbes 7000 merehätta jäänud inimesele eeldusel, et ümberasustamise ja kodumaale naasmise protsessi viib järgmise aasta jooksul läbi rahvusvaheline kogukond.

Väiksemad alused päästavad merele triivima jäetud laevadest järk-järgult inimesi.
Väiksemad alused päästavad merele triivima jäetud laevadest järk-järgult inimesi. Foto: ROMEO GACAD/AFP

Tänasel kohtumisel osales ka Tai välisminister Tanasak Patimapragorn, kuid pressikonverentsil teda polnud.

Anifah' sõnul hoidus Tai algatusega liitumisest, sest kõigepealt soovivad nad vaadata kas selline lähenemine vastab Tai siseriiklikele seadustele.

Päästetud paadipõgenikud. Foto: Scanpix
Päästetud paadipõgenikud. Foto: Scanpix Foto: BEAWIHARTA/REUTERS

«Malaisia ja Indoneesia kutsuvad teisi riike regioonis liituma selle ettevõtmisega,» lausus Anifah.

Birma välisministeerium teatas täna, et riik jagab rahvusvahelise kogukonna muret seoses tuhandete paadipõgenikega regioonis ja on valmis võimaldama kõigile merel kannatanutele humanitaarabi. Eile väljendasid abistamiseks omapoolset valmisolekut ka Filipiinid.

Viimase nädala jooksul on Indoneesia, Malaisia ja Tai rannikule jõudnud ligi 3000 migranti. Arvatakse, et veel tuhanded on ilma toidu ja joogiveeta merel.

Merel hätta jäänud inimsmugeldajate ohvrid on suuremalt jaolt rohingya moslemid, kes põgenevad Birmast tagakiusamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles