India ajalehed keeldusid avaldamast homoseksuaalse mehe tutvumiskuulutust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP / Scanpix

Tuntud India geiaktivisti Harish Iyeri ema üritas panna ajalehtede tutvumisrubriiki kuulutust: tema 36-aastane poeg otsib peigmeest. 

«Otsin 25-40 aastast, enesega toimetulevat, loomaarmastajast ja taimetoitlasest peigmeest minu pojale. Kastikuuluvus ei ole takistuseks (kuigi eelistame Iyerit),» seisis kuulutuses. Tutvumissoovi avaldamisest ütlesid ära kolm ajalehte: The Times of India, Hindustan Times ja DNA.

Kaks väljaannet tõid põhjuseks komplikatsioonid seadusandlusega. «Me otsime seadusalast nõu, tegu on tundliku teemaga ja meil pole selle vastu mitte vähimatki,» vabandas äraütlemist DNA peatoimetaja Uday Nirgudkar.

India keelustas homoseksuaalse vahekorra detsembris 2013 – tühistades sellega aastal 2009 vastu võetud otsuse, mis omasoolised praktikad dekriminaliseeris. Riik ei tunnusta ka omasooliste abielu: asjaolu, millele viitas Times of Indiat avaldava ettevõtte president Arunabh Das Sharma. «Meie hoiak pole sugugi homoseksuaalsuse vastane. Aga vastutustundliku meediaväljaandena ei saa me minna vastuollu Ülemkohtu otsusega.»

Ainsa lehena laskis kuulutuse trükki inglisekeelne Mid-Day. «Me isegi ei mõelnud selle peale,» tunnistas tegevtoimetaja Sachin Kalbag.

Harish Iyer ütles, et ta tahab endale leida lihtsalt kaaslast, kellega aega veeta – seda enam, et mees pole lähedane ei oma isade ega õdede-vendadega. «Pärast ema lahkumist valitseks mu elu tühjus – ja ta kardab sedasama.»

Tutvumiskuulutused ajalehtedes on Indias levinud viis, mille kaudu vanemad üritavad oma lastele kaaslast leida. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles