Põhja-Korea teatas võimekusest varustada kaugmaarakett tuumalõhkepeaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea teatas kolmapäeval oma oskusest ühendada kaugmaarakett tuumalõhkepeaga, USA väitel on avalduse näol tegemist bluffiga.

Samuti mõistis Pyongyang hukka USA välisministri John Kerry sõnavõtu sel nädalal Soulis ning tühistas ÜRO peasekretärile Ban Ki-moonile esitatud kutse riigivisiidile.

Ban pidi neljapäeval külastama Kaesongi tööstustsooni ning astuma enam kui 20 aasta jooksul esimese ÜRO juhina Põhja-Korea pinnale.

USA välisminister John Kerry taunis esmaspäeval Soulis peetud kõnes Põhja-Korea «provokatsioone, rõhumist ja destabiliseerivat tegevust», seal hulgas mullust küberrünnakut Sony Picturesi vastu.

Varem sel kuul teatas Pyongyang edukast allveelaeval baseeruva ballistilise raketi katsetusest. Kui see väide vastab tõele, võimaldab see Põhja-Koreal toimetada tuumarelva Korea poolsaarest oluliselt kaugemale.

Põhja-Koreal on tuumarelv olnud juba kaua, kuid seni pole olnud selgust, kas neil on olemas tehnoloogia, mis võimaldab neid kohale toimetada rakettidega.

USA sisejulgeolekuteenistuse kõrgeim komandör admiral William Gortney ütles läinud kuul, et Põhja-Koreal on olemas võimekus kinnitada vähendatud mõõtmetega tuumalõhkepea oma uuele mandritevahelisele ballistilisele raketile KN-08.

Samas lükkas USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja väite ümber.

«Meie hinnangul Põhja-Koreal (tuumarelva väiksemaks tegemise) võimekus puudub,» ütles ta, samas mööndes, et töö kaugmaarakettide ehitamise suunal käib.

«Suur osa (Pyongyangi väidetest) on liialdused ja võivad olla suunatud siseriiklikule auditooriumile ning need, mis on teistele mõeldud, esitatakse ilmselt eesmärgiga testida, kui palju suudetakse kedagi mõjutada või välja pressida,» sõnas Soulis töötav analüütik Daniel Pinkston.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles