Obama: kliimamuutus on tähtis julgeolekualane prioriteet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama Connecticuti osariigis New Londonis.
USA president Barack Obama Connecticuti osariigis New Londonis. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama hoiatas kolmapäeval, et kliimamuutusest lähtuv oht on võrreldav terrorismiga ning seda tuleb käsitleda kõrge julgeolekualase prioriteedina.

Obama ütles Ühendriikide Rannavalveakadeemia lõpuaktusel, et «kliimamuutusele vastuseismine on tõusnud USA ülemaailmse juhtrolli tähtsaks sambaks», mis peaks jääma riigi päevakorra tippu ka pärast tema ametist lahkumist 2017. aasta jaanuaris.

«Astudes vastu terrorismi-sugustele ohtudele, ei saa ega tohi me ignoreerida ohtu, mis võib mõjutada põlvkondi,» ütles riigipea Connecticuti osariigis New Londonis peetud kõnes.

«Maailma parimad teadlased teavad, et kliimamuutus on toimumas. Seda teavad ka meie luurekogukonna analüütikud, sõjaväejuhid, sisejulgeoleku professionaalid ja rannavalve,» sõnas Obama.

Ta kritiseeris oma poliitilisi vastaseid Washingtonis, «kes keelduvad tunnistamast kliimamuutust», öeldes et teaduse argumendid on «ümberlükkamatud».

«Süsinikdioksiidi tase atmosfääris on nüüd viimase 800 000 aasta kõrgeimal tasemel,» sõnas president. «Viieteistkümnest kõige kuumemast teadaolevast aastast 14 on olnud viimase 15 aasta jooksul. Eelmine aasta oli planeedi kõigi aegade soojem.» 

Obama sõnul on maailma liustikud sulamas ning merevee tase tõusis möödunud sajandi jooksul ligi kaheksa tolli (20 sentimeetrit).

«See oli eelmisel sajandil. Selle sajandi lõpuks peaks merevee tase tõusma veel 1-4 jala võrra (30-124 sentimeetrit),» lausus Obama.

Riigipea hoiatas, et 30 sentimeetri kõrgune merevee taseme tõus võib Ühendriikidele kaasa tuua kuni 200 miljardi dollarini ulatuvad kulutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles