Saksamaa plaanib venelastest sõjavangidele kompensatsiooni maksta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punaarmee sõduritest sõjavangid
Punaarmee sõduritest sõjavangid Foto: SCANPIX

Saksmaa kaalub Teise maailmasõja ajal natside käes vangis olnud  Nõukogude Liidu Punaarmee sõduritele maksta rahalist kompensatsiooni.

Kompensatsioonisumma võib ulatuda kümnetesse miljonitesse eurodesse, edastab YLE.

Tegemist on sümboolse summaga, sest täpselt ei ole teada, kui palju venelastest sõjavange oli ning kui palju neist esitab avalduse kompensatsiooni saamiseks.

Saksamaa andmetel on praegu elus veel umbes 4000 kunagist punaarmeelasest sõjavangi, kellest igaüks saaks umbes 2500 eurot.

Saksamaa parlamendi majanduskomitee liikme, sotsiaaldemokraadi Hans-Ulrich Krügeri andmetel oli Teise maailmasõja ajal 1941 – 1945 natside vangistuses umbes 5,3 miljonit venelasest sõdurit, kellest pooled surid vangistuses.

Teada on, et natside kätte langenud Briti sõduritest suri vangistuses 3,5 protsenti.

Krüger rõhutas, et Vene sõduritest sõjavangid olid juutide järel teine grupp inimesi, keda natside võimu all hukkus kõige rohkem.

Saksamaa president Joachim Gauck tõdes, et natsi-Saksamaa armee liikumine ida suunas oli ideoloogiline ja strateegiline käik eesmärgiga vallutada Venemaa ja hävitada võimalikult palju venelasi.

Saksamaa välisministri Frank-Walter Steinmeieri sõnul on kompensatsiooni maksmine endistele sõjavangidele poliitiliselt korrektne käik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles