Balti riigid ootavad NATO otsust alalise brigaadi kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO Euroopa vägede (SACEUR) ülemjuhataja kindral Philip Breedlove.
NATO Euroopa vägede (SACEUR) ülemjuhataja kindral Philip Breedlove. Foto: SCANPIX

Leedu kaitseväe juhataja kindralmajor Jonas Vytautas Žukase sõnul on peagi oodata NATO Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja (SACEUR) kindral Philip Breedlove'i vastust Balti riikide taotlusele alalise brigaadi paigutamise kohta Baltimaadesse.

Leedu, Läti ja Eesti kaitsevägede juhid saatsid reedel Breedlove'ile kirja taotlusega paigutada Balti riikidesse liitlaste brigaad, kinnitas Vilnius esmaspäeval.

Leedu, Läti ja Eesti tahavad heidutusena igasse riiki ühte pataljoni, mis kokku moodustaksid ühe brigaadi.

Balti riikide taotluse rahuldamise üle otsustatakse lõplikult NATO liikmesriikide poliitikute poolt pärast selle sõjalise otstarbekuse hindamist, sõnas Žukas pärast NATO väejuhtide kohtumist Brüsselis.

Leedu kaitseväe juhataja sõnul on taotlust arutatud NATO sõjalises komitees, kuid lõpliku otsuse langetab Põhja-Atlandi Nõukogu.

NATO kohtumisel Brüsselis jõuti järeldusele, et suurimad ohud alliansile lähtuvad lõunast ja idast ning et NATO peab aktiivsemaks muutuma, sõnas Žukas.

Brigaadi suurus on harilikult 2000-3000 sõdurit.

Eelmisest aastast alates on igas Balti riigis üks USA kompanii - umbes 150 meest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles