UNESCO juht: Palmyra hävitamine oleks korvamatu kaotus inimkonnale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iidse Palmyra varemed
Iidse Palmyra varemed Foto: SCANPIX

UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja kuuluva iidse Süüria linna Palmyra hävitamine oleks «korvamatu kahju inimkonnale», hoiatas organisatsiooni juht pärast seda, kui sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) võitlejad linna vallutasid.

«Palmyra on erakordne maailma kultuuripärandi paik kõrbes ning igasugune hävitustöö oleks mitte ainult sõjakuritegu, vaid tohutu kaotus inimkonnale,» ütles Irina Bokova neljapäeval avaldatud videopöördumises.

Bokova sõnul on ta väga mures seoses hiljutiste sündmustega. Ta kordas üleskutset kehtestada koheselt relvarahu ja viia linnast välja kõik üksused.

«See on inimtsivilisatsiooni sünnikoht. See kuulub kogu inimkonnale ning ma arvan, et täna peaks igaüks olema mures selle üle, mis on juhtumas,» lisas UNESCO juht.

Bokova kannustas rahvusvahelist kogukonda, teiste seas ÜRO Julgeolekunõukogu ja usujuhte kutsuma üles vägivalda peatama.

ISi võitlejad on Iraagis ja Süürias suuri territooriume hõivates hävitanud suurel hulgal hindamatuid kultuuriväärtusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles